sob.
17.09.2016
Czy wiecie, że kuchnia może zmienić się w prawdziwe laboratorium, a gotowanie może stać się fascynującą naukową przygodą? Jeżeli lubicie eksperymentować zapraszamy na warsztaty chemiczne w Biocultura Lab. Podczas zajęć poznamy polimery. Te niesamowite substancje zbudowane z setek małych cegiełek są wszechobecne w naszym życiu i spełniają wiele ważnych funkcji w przyrodzie. Niektóre z nich jak agar, alginiany czy skrobię wykorzystujemy w kuchni.
W czasie zajęć przyrządzimy „jajko sadzone” na zimno, wyczarujemy wykwintny kolorowy kawior, a na deser zrobimy błyskawiczną galaretkę. Przy okazji dowiemy się jak wyglądają glony
i dlaczego Japończycy uwielbiają je jeść. Prawdziwi smakosze będą mogli spróbować „glonusia” – zielonego smoothie z glonów morskich.
Wiek: 7-10 lat
Zapisy: biuro@biocultura.pl lub tel. 600 373 051
Koszt: 35 zł
Miejsce: Biocultura
Termin: 17.09.2016 (sobota) godz.11:00