Start: 2011-10-22 16:00
Koniec: 2011-10-22 18:00
22 X (sobota), godz. 16.00
Kawa na ławę, czyli cała prawda o cykorii…
W Muzeum Etnograficznym w Toruniu siejemy i sadzimy rośliny, które od dawna uprawiane były na wsiach. W tym roku wyhodowaliśmy właśnie cykorię. Mimo że roślina ta jest uprawiana i wykorzystywana w naszym regionie od ponad stu lat, wiedza na jej temat nie jest powszechna. A przecież smak kawy zbożowej tak wielu z nas kojarzy się z dzieciństwem.
Kawa zbożowa, wyrabiana domowym sposobem z palonego jęczmienia, żyta lub pszenicy, często z dodatkiem prażonych żołędzi, była na dawnych polskich wsiach bardzo popularnym napojem. „Zbożówkę”, przygotowywano często z mlekiem. Podawano ją do chleba z masłem, placków, ciasta drożdżowego. Czarna kawa zbożowa uchodziła za napój skutecznie gaszący pragnienie. Dlatego zabierano ją w pole podczas sianokosów i żniw. Z czasem zaczęła docierać na wieś kawa zbożowa produkowana fabrycznie, która zawierała domieszkę korzenia cykorii. Taka kawa świetnie nadawała się również do wyrobu podpiwka.
W programie spotkania w Muzeum: kopanie cykorii na poletku w Parku Etnograficznym, opowieść o cykorii oraz wyrobie kaw zbożowych, ekspozycja „kawowych” zabytków z muzealnej kolekcji. Uczestnicy będą mogli spróbować swoich sił w wyrobie kawy zbożowej i usłyszą o jej dobroczynnych właściwościach. Dowiedzą się też jak wyrabiano podpiwek. Nie będą jednak tylko słuchać, oglądać i rozmawiać o kawie, będą ją również smakować. Dzieci wezmą udział w działaniach plastycznych z zaskakującym wykorzystaniem kawy. Spotkanie zakończy wymienialnia przepisów na dobrą „zbożówkę”. Prosimy o przyniesienie przepisów.
Spotkanie poprowadzą: Olga Kwiatkowska, Grażyna Szelągowska
Park etnograficzny/Sala widowiskowa,
bilety: 5 zł – norm., 3 zł – ulg., 10 zł – rodzinny.