Ośmielimy się brać kolory na ząb i na języki: zrobimy abstrakcję z mleka, ubrudzimy ręce, ślepo uwierzymy w smaki barw, wymyślimy nowe słowa i tyle się dowiemy, co zjemy. Będzie to warsztat oparty na zjawisku synestezji łączący doświadczenie dotyku, smaku, zapachu, słuchu, wzroku i przekraczaniu ich granic…
Prowadzenie
Anna Królikiewicz – profesor Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku, dyplom na Wydziale Malarstwa ASP Gdańsk w 1993 roku, doktorat w roku 2000 r. Obecnie, po uzyskaniu w 2010 roku tytułu doktora habilitowanego, prowadzi Czwartą Pracownię Rysunku na Uczelni.
W latach 2001-2003 uczyła w kilku pracowniach na wydziałach Sztuki i Projektowania Graficznego Bilkent University w Ankarze. Oddana monumentalnemu rysunkowi i instalacji, zdarza się, że pisze. Autorka wielu wystaw indywidualnych, brała udział w kilkudziesięciu wystawach zbiorowych w kraju i zagranicą, swoje prace pokazywała m. in. w Nowym Yorku, Istambule, Ankarze, Kilonii, Brukseli, opuszczonym sklepie mięsnym w Sopocie, sali jadalnej zakonu Kartuzów, oliwskim lesie, pustym mieszkaniu na krakowskim Salwatorze. Laureatka nagród za osiągnięcia artystyczne i pedagogiczne, stypendystka miasta Sopot. Zajmują ją obszary związane z szeroko pojętą fizycznością ciała i kruchością pamięci, ostatnie prace dotykają zagadnień z fizjologii smaku i synestezji.
godz. 12:00
„Jak smakuje sztuka?” to cykl interdyscyplinarnych warsztatów rodzinnych dla dzieci w wieku 5-10 lat, realizowany we współpracy z Galerią Sztuki im. Jana Tarasina. W ramach projektu odbędzie się cykl 24 warsztatów.
wstęp bezpłatny, po uprzednim zapisie i potwierdzeniu obecności pod adresem:
info@u-jazdowski.pl
+ 48 22 628 12 71 wew. 135