☰ menu

Jak powstaje ser?

jak powstaje ser
czw.-czw.
03.09-10.09.2015
 

Warto także wprowadzać podstawy takiej wiedzy już od najmłodszych lat, by nasze dzieci w przyszłości stały się świadomymi konsumentami i potrafiły zadbać o zdrowe odżywianie. Stąd właśnie wziął się pomysł warsztatów „Od mleka do sera”, podczas których pokazujemy, jak z mleka powstaje ser.

Dla dzieci to prawdziwa kuchenna magia. Widzą, jak płynne mleko, pod wpływem podpuszczki, zmienia się w białą galaretkę, czyli skrzep, który da się kroić nożem. Później, odsączamy ser od serwatki i ciepły, świeży ser zostaje odciśnięty w formie do oscypka i oto rezultat czarów – z dobrze znanego wszystkim mleka powstaje równie dobrze znany, a przecież zupełnie różny oscypek.

Największa niespodzianka jest jednaj zazwyczaj dla nauczycielek i rodziców – dzieci chętnie próbują serwatki. To trochę takie oswojenie rzeczywistości, żółtawa ciecz wlana do kubeczka raczej nie wzbudzi entuzjazmu u przedszkolaka, ale gdy wie on, że to część z podgrzanego mleka, nie ma takich oporów przed jej skosztowaniem.

Jest w tych warsztatach coś jeszcze. Zapach podgrzewanego mleka, serwatki, ziół, który unosi się podczas przygotowywania sera, kojarzy się ciepło i domowo. Niejeden raz w trakcie gotowania mogliśmy usłyszeć „Zupełnie jak u mojej babci!”.

Warsztaty „Od mleka do sera” organizowane są w przedszkolach i szkołach na terenie Krakowa i okolic. Patronatem objął je Marszałek Województwa Małopolskiego, a partnerami są Burmistrz Miasta Miechowa oraz Centrum Kultury i Sportu w Miechowie.

Kontakt do Serowarni:
731 671 903
https://www.facebook.com/SerowarniaMagdalenka

 

Exit mobile version