Tradycja długiego popołudniowego spotkania towarzyskiego jest kultywowana w Anglii od czasów królowej Wiktorii. Gościom podaje się do herbaty m.in. kanapki z ogórkiem. Warsztaty literacko-kulinarne, na które zapraszamy w sobotę, 7 listopad do Muzeum Górnośląskiego przeniosą nas w ten nieco zapomniany świat literatury i kulinariów.
Podczas pierwszej części spotkania Jolanta Zaczkowska opowie o historii powstania wyjątkowej książki dla dzieci i dorosłych oraz przedstawi, jak przebiegało wspomniane spotkanie w towarzystwie Kapelusznika, Marcowego Zająca i Susła.
W czasie zajęć praktycznych uczestnicy dowiedzą się, jakie wartości odżywcze mają kanapki z masłem oraz ogórkiem i spróbują przygotować je samodzielnie, korzystając dla urozmaicenia z foremek do ciasta oraz temperówki do warzyw. Następnie sfotografujemy powstałe dzieła kulinarne i zaprosimy uczestników do wspólnego stołu.
Data: 7 listopada 2015 (sobota), godz. 11.30
Miejsce: Muzeum Górnośląskie w Bytomiu, gmach przy pl. Jana III Sobieskiego 2, Centrum Edukacji
Prowadzący: Jolanta Zaczkowska
Koszt: 6 zł
Na zdjęciu: Jeremi Kubicki, Podwieczorek, 1936, obraz ze zbiorów MGB
