Podczas ostatniego spotkania w ramach Gliwickiej Zielarni otoczą nas aromaty dzikiej kuchni. Przyprawy stosowane są w postaci nasion, sproszkowanej kory, kwiatów lub ich części, suszonych liści albo całych roślin. Podczas zajęć dowiemy się, jakie rośliny przyprawowe możemy spotkać na rodzimych łąkach i które ich części będą idealnym dodatkiem do dań.
Poznamy m.in. dzikie rośliny będące odpowiednikiem pietruszki, tymianku, oregano, gorczycy i czosnku. W części praktycznej wspólnie przygotujemy przekąski z dzikich roślin jadalnych.
Gliwicka Zielarnia
Zajęcia dla osób dorosłych i dzieci od 12 roku życia.
Koszt udziału w zajęciach – 1 zł od osoby. Ze względu na ograniczoną ilość miejsc prosimy o zapisy pod numerem telefonu 783 560 006.
Rezerwacja miejsc jest możliwa od poniedziałku do piątku, w godz. 9.00 – 16.00.
Organizator: Muzeum w Gliwicach
Sobota, 12 sierpnia 2017, godz. 11.00 i 13.00
Kuchnia pachnąca ziołami. Przyprawy z ogródka i łąki.
Uwaga! Zapisy przyjmujemy od 1 sierpnia 2017