☰ menu

Gdański Dzień Ziemi i Jarmark Europejski

pt.-niedz.
15.04-17.04.2011


Oprócz wielkiej degustacji europejskich specjałów, na specjalnych stoiskach będzie można spróbować swych sił w dojeniu krowy, nauczyć się wyrabiać ekologiczne masło, albo urozmaicić dietę ekokanapkami. Podczas trwania imprezy rozdawane będą książeczki dla dzieci wydane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi „Skąd się biorą produkty ekologiczne". Każda animacja, poprzez zabawę ma na celu informowanie o rolnictwie ekologicznym, promowanie zdrowego stylu życia i informowania o zasadach znakowania żywności. Na stoisku ekologicznym będzie można degustować i zakupić produkty ekologiczne, porozmawiać z ich wytwórcami i dowiedzieć się jakie są różnice między np. wędlinami Eko i przemysłowymi oraz jaki jest sposób ich wytwarzania.

ROGRAM IMPREZ – TARG RYBNY

Piątek (15 kwietnia), godz. 10:00 do 15:00

10.00 rozpoczęcie imprezy

10.00 – 15.00 – prezentacja stoisk organizatorów i partnerów: Dziennik Bałtycki, Lasy Państwowe, Urząd Miejski w Gdańsku, Urząd Marszałkowski, organizacja „Polska Ekologia", Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Gdańsku oraz Gdańskie Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej Sp. z o.o.,

10.00 – 15.00 – „Drzewko za makulaturę" – mieszkańcy Gdańska w zamian za każde 5 kg makulatury (+ kupon z Dziennika Bałtyckiego) otrzymają sadzonkę drzewa/krzewu,

10.30 – 11:30 – interaktywna lekcja ekologii z konkursami,

12.00 – 13.30 – występ Joanny Krupskiej z zespołem,

14.00 – 15.00 – występ grupy wokalnej z Pałacu Młodzieży (kierownik artystyczny Kamila Kmiecik),

Sobota (16 kwietnia), godz. 10.00 do 17. 00- Dzień Ziemi i Jarmark Europejski

10.00 – rozpoczęcie imprezy,

10.00 – 17.00 – prezentacja stoisk organizatorów i partnerów,

10.00 – 17.00 – „Drzewko za makulaturę" – mieszkańcy Gdańska w zamian za każde 5 kg makulatury (+ kupon z DB) otrzymają sadzonkę drzewa/krzewu ,

10.10 – 11.00 – występ zespołów dziecięcych

11.00 – 11.15 – prezentacja organizatorów, z udziałem prezydenta Pawła Adamowicza, dyr. RDLP Zbigniew  Kaczmarczyka, prezesa Prasy Bałtyckiej Jakuba Krezymona,

11.15 – 12.00 – występ zespołu z gdyńskiej Fundacji Cisza,

12.00-13.30 – występ zespołu Jazz Garden Quintet,

W przerwie prezentacja wystawców Jarmarku Europejskiego,

13.45 – 15.15 – występ zespołu Joanny Krupskiej z zespołem,

W przerwie prezentacja wystawców Jarmarku Europejskiego,

15.30 – 16.30 – występ zespołu Teatr Poza Sztuką,

16.30 – 17.00 – „5 pytań o smaki polskie" – konkurs z nagrodami ufundowanymi przez portal Polskaniezwykla.pl,

17:00 – 18:00 – Live Cooking z Szefami Kuchni, Jarosławem Walczykiem i Sławomirem Miotkiem z Lisewskiego Dworu, a także rozmowy o złotych zasadach przyrządzanie ryb i obróbce mięs,

18.00 – 19.00 – Indywidualne konsultacje z Jarosławem Walczykiem – doradztwo w sprawach wielkiej i małej gastronomii nie tylko dla profesjonalistów,

22.00 – zakończenie II dnia

W sobotę o godz. 11.00 do akcji zbiórki makulatury włączy się prezydent Gdańska, Paweł Adamowicz, który sam odda niepotrzebny papier.

Niedziela (17 kwietnia), godz. 11.00 do 19.00 – Jarmark Europejski

11.00 – rozpoczęcie imprezy,

11.00 -11.15 – prezentacja Jarmarku Europejskiego, informacja o programie, atrakcjach
i konkursach,

11.15 – 12.15 – „Rzecz o śniadaniu" – pokaz kulinarny szefa kuchni Mariusza Jamroszczyka
i konkurs z nagrodami

12.15 – 12.45 – O Kuchni karaimskiej – rozmowa z gośćmi specjalnymi z restauracji Kybynlar
z Troków (Litwa),

12.45-13.15 – „Lazurowe gotowanie" – czyli przepisy z polskimi serami pleśniowymi – pokaz ekspertów ze Spółdzielni Mleczarskiej Lazur,

13.15-14.15 – „ W porze obiadu" – pokaz kulinarny szefa kuchni Mariusza Jamroszczyka
i konkurs z nagrodami,

14.15 – 14.45 – pokaz dekantacji wina w wykonaniu Dawida Sojki, sommeliera ze Stowarzyszenia Sommelierów Polskich oraz rozmowa o harmonii jedzenia i wina,

14.45 – 15.15 – „Szwedzkie opowieści" o specyfice kuchni skandynawskiej, o zwyczajach i tradycjach zza morza oraz o bałtyckich śledziach – rozmowa z Magdaleną Pramfelt z Polsko-Szwedzkiej Izby Gospodarczej oraz Maciejem Zborowskim przedstawicielem Stena Line,

15.15 – 15.45 – „Czym skorupka za młodu nasiąknie…", czyli o roli edukacji kulinarnej
i zdrowego żywienia – rozmowa o Akademii Juniora Fundacji KSK oraz o produktach ekologicznych,

15.45 – 16.30- „Pora na podwieczorek" – pokaz kulinarny Szefa Kuchni Mariusza Jamroszczyka i konkurs z nagrodami,

16.30 – 17.00 – „ Etiuda o winach słowackich" – prezentacja w wykonaniu przedstawicieli Zrzeszenia Małokarpacki Szlak Winny ze Słowacji i konkurs ze zgrabną nagrodą,

17.00 – 17.30 – „Zamorskie opowieści" – Show kulinarne w wykonaniu Pawła Pawluka, Szefa kuchni restauracji Senso w hotelu Scandic Gdańsk,

17.30 – 18.15 – „Wariacje przy kolacji" – pokaz kulinarny Szefa Kuchni Mariusza Jamroszczyka i konkurs z nagrodami,   

Exit mobile version