Oprócz wielkiej degustacji europejskich specjałów, na specjalnych stoiskach będzie można spróbować swych sił w dojeniu krowy, nauczyć się wyrabiać ekologiczne masło, albo urozmaicić dietę ekokanapkami. Podczas trwania imprezy rozdawane będą książeczki dla dzieci wydane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi „Skąd się biorą produkty ekologiczne". Każda animacja, poprzez zabawę ma na celu informowanie o rolnictwie ekologicznym, promowanie zdrowego stylu życia i informowania o zasadach znakowania żywności. Na stoisku ekologicznym będzie można degustować i zakupić produkty ekologiczne, porozmawiać z ich wytwórcami i dowiedzieć się jakie są różnice między np. wędlinami Eko i przemysłowymi oraz jaki jest sposób ich wytwarzania.
ROGRAM IMPREZ – TARG RYBNY
Piątek (15 kwietnia), godz. 10:00 do 15:00
10.00 rozpoczęcie imprezy
10.00 – 15.00 – prezentacja stoisk organizatorów i partnerów: Dziennik Bałtycki, Lasy Państwowe, Urząd Miejski w Gdańsku, Urząd Marszałkowski, organizacja „Polska Ekologia", Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Gdańsku oraz Gdańskie Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej Sp. z o.o.,
10.00 – 15.00 – „Drzewko za makulaturę" – mieszkańcy Gdańska w zamian za każde 5 kg makulatury (+ kupon z Dziennika Bałtyckiego) otrzymają sadzonkę drzewa/krzewu,
10.30 – 11:30 – interaktywna lekcja ekologii z konkursami,
12.00 – 13.30 – występ Joanny Krupskiej z zespołem,
14.00 – 15.00 – występ grupy wokalnej z Pałacu Młodzieży (kierownik artystyczny Kamila Kmiecik),
Sobota (16 kwietnia), godz. 10.00 do 17. 00- Dzień Ziemi i Jarmark Europejski
10.00 – rozpoczęcie imprezy,
10.00 – 17.00 – prezentacja stoisk organizatorów i partnerów,
10.00 – 17.00 – „Drzewko za makulaturę" – mieszkańcy Gdańska w zamian za każde 5 kg makulatury (+ kupon z DB) otrzymają sadzonkę drzewa/krzewu ,
10.10 – 11.00 – występ zespołów dziecięcych
11.00 – 11.15 – prezentacja organizatorów, z udziałem prezydenta Pawła Adamowicza, dyr. RDLP Zbigniew Kaczmarczyka, prezesa Prasy Bałtyckiej Jakuba Krezymona,
11.15 – 12.00 – występ zespołu z gdyńskiej Fundacji Cisza,
12.00-13.30 – występ zespołu Jazz Garden Quintet,
W przerwie prezentacja wystawców Jarmarku Europejskiego,
13.45 – 15.15 – występ zespołu Joanny Krupskiej z zespołem,
W przerwie prezentacja wystawców Jarmarku Europejskiego,
15.30 – 16.30 – występ zespołu Teatr Poza Sztuką,
16.30 – 17.00 – „5 pytań o smaki polskie" – konkurs z nagrodami ufundowanymi przez portal Polskaniezwykla.pl,
17:00 – 18:00 – Live Cooking z Szefami Kuchni, Jarosławem Walczykiem i Sławomirem Miotkiem z Lisewskiego Dworu, a także rozmowy o złotych zasadach przyrządzanie ryb i obróbce mięs,
18.00 – 19.00 – Indywidualne konsultacje z Jarosławem Walczykiem – doradztwo w sprawach wielkiej i małej gastronomii nie tylko dla profesjonalistów,
22.00 – zakończenie II dnia
W sobotę o godz. 11.00 do akcji zbiórki makulatury włączy się prezydent Gdańska, Paweł Adamowicz, który sam odda niepotrzebny papier.
Niedziela (17 kwietnia), godz. 11.00 do 19.00 – Jarmark Europejski
11.00 – rozpoczęcie imprezy,
11.00 -11.15 – prezentacja Jarmarku Europejskiego, informacja o programie, atrakcjach
i konkursach,
11.15 – 12.15 – „Rzecz o śniadaniu" – pokaz kulinarny szefa kuchni Mariusza Jamroszczyka
i konkurs z nagrodami
12.15 – 12.45 – O Kuchni karaimskiej – rozmowa z gośćmi specjalnymi z restauracji Kybynlar
z Troków (Litwa),
12.45-13.15 – „Lazurowe gotowanie" – czyli przepisy z polskimi serami pleśniowymi – pokaz ekspertów ze Spółdzielni Mleczarskiej Lazur,
13.15-14.15 – „ W porze obiadu" – pokaz kulinarny szefa kuchni Mariusza Jamroszczyka
i konkurs z nagrodami,
14.15 – 14.45 – pokaz dekantacji wina w wykonaniu Dawida Sojki, sommeliera ze Stowarzyszenia Sommelierów Polskich oraz rozmowa o harmonii jedzenia i wina,
14.45 – 15.15 – „Szwedzkie opowieści" o specyfice kuchni skandynawskiej, o zwyczajach i tradycjach zza morza oraz o bałtyckich śledziach – rozmowa z Magdaleną Pramfelt z Polsko-Szwedzkiej Izby Gospodarczej oraz Maciejem Zborowskim przedstawicielem Stena Line,
15.15 – 15.45 – „Czym skorupka za młodu nasiąknie…", czyli o roli edukacji kulinarnej
i zdrowego żywienia – rozmowa o Akademii Juniora Fundacji KSK oraz o produktach ekologicznych,
15.45 – 16.30- „Pora na podwieczorek" – pokaz kulinarny Szefa Kuchni Mariusza Jamroszczyka i konkurs z nagrodami,
16.30 – 17.00 – „ Etiuda o winach słowackich" – prezentacja w wykonaniu przedstawicieli Zrzeszenia Małokarpacki Szlak Winny ze Słowacji i konkurs ze zgrabną nagrodą,
17.00 – 17.30 – „Zamorskie opowieści" – Show kulinarne w wykonaniu Pawła Pawluka, Szefa kuchni restauracji Senso w hotelu Scandic Gdańsk,
17.30 – 18.15 – „Wariacje przy kolacji" – pokaz kulinarny Szefa Kuchni Mariusza Jamroszczyka i konkurs z nagrodami,