☰ menu

festiwal

niedz.
31.07.2011

PROGRAM
VI FESTIWAL FOLKORYSTYCZNY


Organizator: Muzeum Wsi Opolskiej w Opolu, ul. Wrocławska 174, 45-835 Opole

Data: 31 lipca 2011 r.
Godziny: godz. 10.00 – 18.00
Ceny biletów:
normalny -8 zł,
ulgowy -4 zł,
przedszkolny -1 zł

I. Ekspozycja stała: 10.00-18.00
Udostępnione do zwiedzania ekspozycje stałe oraz wystawy czasowe:
Majówka w skansenie. Mistrz-uczeń 2011”, „50 lat minęło…Muzeum Wsi
Opolskiej na fotografii ” „Rzecz o budynkach z czerwonej cegły na wsi opolskiej
z przełomu XIX / XX w.”, (godz. 10.00-18.00, Spichlerze z Grudyni i Głogówka).

Otwarcie wystawy: „Śląskie malarstwo ludowe na szkle” ze zbiorów Muzeum
w Ostrawie oraz Muzeum Etnograficznego we Wrocławiu,
(godz. 12.00 Spichlerz z Grudyni).

Finał regionalny XI edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo- Smaki
regionów” organizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa
Opolskiego oraz Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie (godz.
10.00-14.00, namiot na łące Starego Lasu), wręczenie nagród laureatom
konkursu, (godz.15.30-16.30, scena pod wiatrakami).

Prelekcja w ramach spotkań z kulturą ludową: E. Gil „Karczmy Śląskie”,
(godz. 11.00-12.00, 14.00-15.00, 16.00-17.00, Karczma w zagrodzie Oleskiej).
Nabożeństwo Maryjne przy współudziale Zespołu wokalno instrumentalnego
ANDANTINO z Węgier (godz. 15.30-16.00, kościół z Gręboszowa).

Koncert Zespołu wokalno instrumentalnego ANDANTINO z Węgier,
(godz.16.30 kościół z Gręboszowa).

Pokazy i prezentacje:
– degustacje produktów tradycyjnych: piróg postny ze Starych Kolni
(wpisany na Ministerialna Listę Produktów Tradycyjnych), pierogi dobre
z sosem kresowym i barszcz biały babuni (perła 2010) oraz gołąbki z kaszą
gryczaną i ziemniakami, (godz. 12.00-16.00 Chałupy z Kozub i Kup).
– wypiek chleba mlecznego praszkowskiego wpisanego na listę produktów
tradycyjnych oraz jego degustacja wraz z masłem Okręgowej Spółdzielni
Mleczarskiej z Olesna, od godziny 12.00 przy piecu piekarniczym.
(godz. 12.00-15.00, przy piecu chlebowym)
– prezentacje: wyplatania koron żniwnych, koszy z wikliny, zdobienie jaj
wielkanocnych tradycyjnymi technikami, rzeźby w drewnie, kucia wyrobów
z żelaza (godz. 10.00 18.00, ekspozycja Muzeum).

Stoiska handlowe:
– z wyrobami kuchni regionalnej oraz rękodzieła ludowego i artystycznego

II. Koncert pod wiatrakami: 11.00 – 17.30

11.00-11.10 Powitanie uczestników i gości koncertu pod wiatrakami
11.10-11.30 I Wilkowianie
11.30-11.50 I Echo Krośnicy
12.10-12.30 . I Osowiec
12.30-12.50 II Wilkowianie
12.50-13.10 II Echo Krośnicy
13.10-13.30 II Osowiec
13.30-13.50 III Wilkowianie
13.50-14.10 I Nysa
14.10-14.30 I Przysieczanki
14.30-14.50 III Echo Krośnicy
14.50-15.10 II Nysa
15.10-15.30 II Przysieczanki
15.30-16.30 Wręczenie nagród laureatom konkursu „Nasze Kulinarne
Dziedzictwo – Smaki Regionów”,
16.30-16.50 I Sedmikvítek
16.00-16.20 III Nysa
16.20-16.40 II Sedmikvítek
16.40-16.55 III Przysieczanki
16.55-17.15 III Sedmikvítek
17.15-17.30 Zakończenie programu

 

Exit mobile version