☰ menu

Dzień kartofla czyli wykopki w skansenie. Chorzów

Dzień kartofla czyli wykopki w skansenie. Chorzów
niedz.
22.09.2024
22 września o godzinie 12.00 w Muzeum “Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie” rozpocznie się coroczna impreza plenerowa “Dzień Kartofla”. Wydarzenie, które od lat przyciąga tłumy miłośników tradycji i dobrej zabawy, stanowi wyjątkową okazję do zapoznania się z dawnymi obyczajami, spróbowania regionalnych przysmaków i uczestnictwa w wielu atrakcjach przygotowanych przez organizatorów.

Podczas “Dnia Kartofla” goście będą mogli wziąć udział w tradycyjnych czynnościach związanych z jesiennymi pracami gospodarskimi. Spróbują swoich sił w kiszeniu kapusty i jej ugniataniu, usłyszą jakie zajęcia dawniej zajmowały gospodynie podczas jesiennych wieczorów, a także samemu, za pomocą kopaczki, wykopią ziemniaki z pola – zapowiada Paulina Cius-Górska – dyrektor muzeum.

W zagrodzie z Panewnik stanie plenerowa kuchnia, w której z pomocą dawnych narzędzi – szatkownic, ubijaków, beczek – pod czujnym okiem pracowników goście samodzielnie przygotują, a następnie ugniotą i ukiszą kapustę. Na polu za spichlerzem z Wojkowic odbędą się tradycyjne wykopki – niezawodny Ursus 330, bronami rozkopie ziemię, a nasi goście będą mogli wyzbierać ziemniaki. Chętni będą mogli także wykopać bulwy za pomocą kopaczek.

Dla uczestników imprezy tradycyjnie przygotujemy kartofle z parownika. Będzie też możliwość upieczenia jabłek na ognisku lub zebranych kartofli.

Gospodynie z Kół Gospodyń Wiejskich przygotują różnorodne dania z ziemniaków, które z pewnością zadowolą każde podniebienie. Nie zabraknie placków ziemniaczanych, babek ziemniaczanych, kartfolanki, klusek, pieczonek i ziemniaków podawanych na różne sposoby z dodatkami oraz wielu tradycyjnych przysmaków zarówno tych na słodko jak i na słono. Na stoiskach będzie można także kupić m.in. wędliny, sery, ciasta, wypieki i miody a także wyroby rzemieślnicze i rękodzieło.

Święto kartofla to zabawa ale i edukacja – przedstawiciele Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego opowiedzą o historii, odmianach i metodach uprawy ziemniaka. To doskonała okazja, aby dowiedzieć się więcej o roślinie, która od wieków stanowiła podstawę diety w regionie. Posłuchamy też o dawnym życiu na wsi w okresie jesiennym i kuchni, która była charakterystyczna dla tego okresu.

Całość wydarzenia poprowadzi Marek Szołtysek, znany propagator kultury śląskiej, który zadba o to, aby atmosfera była pełna humoru i dobrej energii.

Exit mobile version