Rodzinne gotowanie zbliża, bawi i uczy. To wyjątkowy czas, kiedy rodzice i dzieci mogą sprawdzić się w pracy zespołowej, kreatywności i zręczności. W wilanowskiej kuchni mogą dodatkowo spróbować potraw, które dawniej trafiały na królewskie stoły, a także poznać produkty, które dziś są zapomniane.
Zapraszamy na kulinarny cykl o przyprawach! Na każdych warsztatach poznamy inną grupę przypraw i dowiemy się o ich pochodzeniu, historii oraz wykorzystaniu dawniej i dziś. Znane i nieznane przyprawy dotkniemy, powąchamy i spróbujemy. Nauczymy się komponować je z różnymi produktami, a niektóre połączenia z pewnością nas zaskoczą!
Można wziąć udział w całym cyklu albo w wybranych warsztatach. Każde kolejne spotkanie będzie rozwijało dotychczasowe umiejętności i dostarczało nowej wiedzy. Dla najpilniejszych adeptów sztuki kulinarnej przygotowaliśmy nagrody.
TEMATY WARSZTATÓW
3 marca | pieprz, szafran
MENU: potrawa z naleśnikami i wety jabłkowe [potrawy zawierają gluten i nabiał]
7 kwietnia | liść laurowy i ziele angielskie
12 maja | dzikie przyprawy
2 czerwca | mięta, bazylia
22 września | rozmaryn, tymianek, majeranek
20 października | imbir, gałka i kwiat muszkatołowy
17 listopada | sól
8 grudnia | cynamon, anyż, kardamon, goździk
ODBIORCY: rodziny z dziećmi w wieku powyżej 8 lat
TERMINY: 3 lutego, 3 marca, 7 kwietnia, 12 maja, 2 czerwca, 22 września, 20 października, 17 listopada, 8 grudnia | godz. 10.00–12.00 i 14.00–16.00
BILETY można kupić:
• przez internet: www.bilety.wilanow-palac.pl
• stacjonarnie w kasie muzeum
LICZBA MIEJSC OGRANICZONA