Zapraszamy na spotkanie na ZOOM z cyklu Zachęta miga rodzinnie! warsztaty w polskim języku migowym.
zapisy: d.kotowski@zacheta.art.pl, warsztaty bezpłatne, obowiązują zapisy i limit osób (rodzin), maksymalnie 10. Uczestnicy otrzymają link do wydarzeń najpóźniej w piątek 18.12. do godz. 23.
Święta coraz bliżej. Proponujemy wprowadzenie w świąteczny nastrój za sprawą czekolady. Zapraszamy na warsztaty, na których przygotujemy czekoladki, a przy okazji poznamy techniki rzeźbiarskie. Sprawdzimy, czy można robić czekoladki, zgodnie z własnym pomysłem na formę i smak. Dodamy do czekolady przyprawy albo kawałki owoców albo pozostawimy ją bez dodatków. Na pewno będzie smakować inaczej, niż klasyczna tabliczka czekolady.
Smak może kojarzyć nam się ze świętami albo z kimś bliskim, a może z jakimiś wspomnieniami? Czekoladki gotowe będą nieco później, bo schłodzenie wymaga czasu, ale opowieściami o kształtach i smakach będziemy mogli podzielić się od razu.
potrzebne materiały:
- prosty, konturowy rysunek, np. kolorowanka, mazak
- 3 tabliczki czekolady bez nadzienia i dodatków
- papier do pieczenia
- pergamin
- worek do szprycowania (można wykonać samodzielnie, z papieru do pieczenia)
- łopatka silikonowa lub drewniana
- łyżka
- przyprawy: np. cynamon, chilli, kardamon, mięta, skórka cytryny, pomarańczy, orzechy itp
- skorupka jajka
- foremki do czekolady lub lodu
WAŻNE: Warsztaty wymagają podgrzania i rozpuszczenia czekolady oraz schłodzenia wyrobów.