Młodych pasjonatów chemii i zapraszamy na warsztaty naukowe, podczas których zbadamy skład chemiczny ptasiego jaja. Dowiemy się dlaczego pod wpływem kwasów jajo traci skorupkę i jakie właściwości ma wydzielający się w tej reakcji gaz. Zbadamy przepuszczalność błony obecnej w jaju i wyjaśnimy mechanizm osmozy. Dowiemy się co wspólnego z chlorofilem, czyli zielonym barwnikiem liści, mają substancje nadające barwę skorupom jaj. Za pomocą barwnej reakcji ocenimy zawartość białek w białku jaja i zbadamy ich obecność w innych produktach spożywczych. Poznamy przy okazji rolę białek w organizmach żywych oraz ich właściwości chemiczne.
Zajęcia poprowadzi dr Iwona Karkusiewicz.
Wiek uczestników: 11- 14 lat
Miejsce: Biocultura, ul. Sokołowska 9 lok. U31
Termin: 07.04.2019 godz. 12:30
Bilet w cenie 35 zł do nabycia na: biocultura.pl/sklep/
Informacje: biuro@biocultura.pl lub tel. 600 373 051