☰ menu

Atrakcje dla rodzin

sob.-niedz.
19.09-20.09.2015
XXI FESTYN ARCHEOLOGICZNY

12 – 20.09.2015 r., w godzinach 10.00-17.00 , weekendy 10.00-18.00

„Smaki w przeszłości"

12.09.2015 r. Sobota

10:00 – Otwarcie Festynu

10:30 – Otwarcie wystawy czasowej w pawilonie muzealnym

„Smaki w przeszłości" – pokazy i opowieści:

10:00 – 16:00 – Pokaz warzenia piwa

10:00 – 18:00 – Rybołówstwo w epoce kamienia – jak wyglądały najstarsze techniki połowu ryb

10:00 – 18:00 – Kuchnia rycerska – pokazy i degustacje

10:00 – 18:00 – Pokazy przygotowywania potraw kuchni litewskiej, białoruskiej, holenderskiej, węgierskiej oraz

degustacja potraw

10:00 – 18:00 – Pokazy wypiekania podpłomyków

10:00 – 18:00 – Przechowywanie i konserwacja żywności we wczesnym średniowieczu

10:00 – 18:00 – Sery krowie i kozie – wyrób i przetwórstwo

10:30 – Kamienne żarna, czyli jak wytwarzano mąkę w neolicie – pokaz i opowieść

10:30 – Dojenie kozy „Chatki"

11:00 – Co dziś upolowano na obiad w obozowisku z epoki kamienia? – pokaz przygotowywania i

degustacja

12:00 – Kamienne żarna, czyli jak wytwarzano mąkę w neolicie – pokaz

12:00 – 12:15 – Jak pozyskiwano miód w przeszłości – opowieść

12:30 – Kuchnia wczesnego średniowiecza – pokaz i opowieść

13:00 – Kuchnia neolityczna – pokaz i degustacja potraw pierwszych rolników

13:00 – Kuchnia mezolityczna – opowieść i pokaz przygotowywania potraw łowców i zbieraczy

13:00 – „Ulubione smaki średniowiecza przyczyną wielkich odkryć" – pokaz i opowieść

13:00 – Jak powstawała wysmakowana ilustracja

13:30 – Potrawy mieszkańców biskupińskiego grodu – opowieść i degustacja

opowieść

14:00 – Kuchnia antyczna – opowieść i degustacja

14:30 – Ceramiczna zastawa stołowa i naczynia kuchenne od neolitu do wczesnego średniowiecza – pokaz i

opowieść

15:00 – 15:15 – Jak pozyskiwano miód w przeszłości – opowieść

15:00 – Kamienne żarna, czyli jak wytwarzano mąkę w neolicie – pokaz i opowieść

16:00 – Kuchnia neolityczna – pokaz i degustacja potraw pierwszych rolników

16:00 – Co dziś upolowano na obiad w obozowisku z epoki kamienia? – pokaz przygotowywania i

degustacja
Wykłady w pawilonie muzealnym:

13:30 – Prelekcja na temat ucztowania w średniowieczu na zamkach, dworach, klasztorach i chłopskich

chałupach – Daniel Dawidowicz

14:00 – „Nie samym mięsem żył człowiek przez wieki" – oprowadzenie po wystawie czasowej
Konkursy:
11:00 – Konkurs kulinarny dla dzieci
12:00 – Konkurs dla dzieci z nurkiem w tle
13:00 – Konkurs kulinarny dla dzieci
14:00 – Konkurs dla dzieci z nurkiem w tle

15:00 – Konkurs kulinarny dla dzieci

16:00 – Konkurs dla dzieci z nurkiem w tle
Koncerty, pokazy i warsztaty tańców:

11:00 – 11:30 – Pokazy tańców szkockich zespołu „Comhlan" (osada łużycka)

11:30 – 12:00 – Koncert zespołu „Percival" (osada łużycka)

12:30 – 13:00 – Koncert zespołu „Laiminguo" (wioska wczesnopiastowska)

15:30 – 16:00 – Koncert zespołu „Laiminguo" (osada łużycka)

16:30 – 17:00 – Koncert zespołu „Percival" (wioska wczesnopiastowska)

16:00 – 16:30 – Pokazy tańców irlandzkich zespołu „Comhlan" (osada łużycka)

16:30 – 17:00 – Warsztaty taneczne dla zwiedzających z zespołem „Comhlan" (osada łużycka)

Pokazy towarzyszące:

10:00 – 12:00 – Jak eksplorować pochówek i co antropolog przeczyta w kościach ludzkich

11:00 – Płetwonurek-archeolog i jego ekwipunek – pokazy nurkowania

11:00 – 12:00 – Przygotowanie preparatów mikroskopowych drewna wykopaliskowego

11:30 – Pokaz orki pradziejowej (wioska neolityczna)

12:00 – 12:30 – Prezentacje walk przy użyciu broni wczesnośredniowiecznej

12:00 – Wykorzystanie wykrywaczy metali do poszukiwań archeologicznych

12.00 – 12:30 – Korowanie i barwienie wierzby

12:00 – 14:00 – Skrzydełko czy nóżka! Zajęcia w warsztacie archeozoologa

13.00 – 14:00 – Pokaz zasad datowania dendrochronologicznego

13:00 – Płetwonurek-archeolog i jego ekwipunek – pokazy nurkowania

13:00 – Pokazy łucznictwa węgierskiego

13:30 – Pokaz rozpalania ognia za pomocą krzesiwa

14:00 – Jak dawniej książki powstawały? – pokaz działania prasy drukarskiej Mistrza Gutenberga

14:00 – 16:00 – Gry i zabawy – czyli rozpoznajemy kości zwierzęce

15:00 – 15:20 – Pokaz oczyszczania fragmentów zaimpregnowanego drewna archeologicznego

15:00 – 15:30 – Prezentacje walk przy użyciu broni wczesnośredniowiecznej

15:00 – Płetwonurek-archeolog i jego ekwipunek – pokazy nurkowania

16:00 – 18:00 – Nauka liczenie kości wg ich rodzaju – ile człowiek ma paliczków?

 

13.09.2015 r. Niedziela

„Smaki w przeszłości" – pokazy i prezentacje:

10:00 – 16:00 – Pokaz warzenia piwa

10:00 – 18:00 – Rybołówstwo w epoce kamienia – jak wyglądały najstarsze techniki połowu ryb

10:00 – 18:00 – Kuchnia rycerska – pokazy i degustacje

10:00 – 18:00 – Pokazy przygotowywania potraw kuchni litewskiej, białoruskiej, holenderskiej, węgierskiej oraz

degustacja potraw

10:00 – 18:00 – Pokazy wypiekania podpłomyków

10:00 – 18:00 – Przechowywanie i konserwacja żywności we wczesnym średniowieczu

10:00 – 18:00 – Sery krowie i kozie – wyrób i przetwórstwo

10:30 – Kamienne żarna, czyli jak wytwarzano mąkę w neolicie – pokaz i opowieść

10:30 – Dojenie kozy „Chatki"

11:00 – Co dziś upolowano na obiad w obozowisku z epoki kamienia? – pokaz przygotowywania i

degustacja

12:00 – Kamienne żarna, czyli jak wytwarzano mąkę w neolicie – pokaz

12:00 – 12:15 – Jak pozyskiwano miód w przeszłości – opowieść

12:30 – Kuchnia wczesnego średniowiecza – pokaz i opowieść

13:00 – Kuchnia neolityczna – pokaz i degustacja potraw pierwszych rolników

13:00 – Kuchnia mezolityczna – opowieść i pokaz przygotowywania potraw łowców i zbieraczy

13:00 – „Ulubione smaki średniowiecza przyczyną wielkich odkryć" – pokaz i opowieść

13:00 – Jak powstawała wysmakowana ilustracja

13:30 – Potrawy mieszkańców biskupińskiego grodu – opowieść i degustacja

opowieść

14:00 – Kuchnia antyczna – opowieść i degustacja

14:30 – Rozstrzygnięcie międzynarodowego konkursu kulinarnego

15:00 – 15:15 – Jak pozyskiwano miód w przeszłości – opowieść

15:00 – Kamienne żarna, czyli jak wytwarzano mąkę w neolicie – pokaz

16:00 – Kuchnia neolityczna – pokaz i degustacja potraw pierwszych rolników

16:00 – Co dziś upolowano na obiad w obozowisku z epoki kamienia? – pokaz przygotowywania i

degustacja
Wykłady w pawilonie muzealnym:

13:30 – Prelekcja na temat ucztowania w średniowieczu na zamkach, dworach, klasztorach i chłopskich

chałupach – Daniel Dawidowicz

14:00 – „Nie samym mięsem żył człowiek przez wieki" – oprowadzenie po wystawie czasowej
Konkursy:
11:00 – Konkurs kulinarny dla dzieci
12:00 – Konkurs dla dzieci z nurkiem w tle
13:00 – Konkurs kulinarny dla dzieci
14:00 – Konkurs dla dzieci z nurkiem w tle

15:00 – Konkurs kulinarny dla dzieci

16:00 – Konkurs dla dzieci z nurkiem w tle
Koncerty, pokazy i warsztaty tańców:

11:00 – 11:30 – Pokazy tańców szkockich zespołu „Comhlan" (osada łużycka)

11:30 – 12:00 – Koncert zespołu „Remdih" (osada łużycka)

12:30 – 13:00 – Koncert zespołu „Percival" (wioska wczesnopiastowska)

14:00 – 14:30 – Koncert zespołu „Laiminguo" (osada łużycka)

14:30 – 15:00 – Koncert zespołu „Remdih" (wioska wczesnopiastowska)

15:30 – 16:00 – Koncert zespołu „Percival" (osada łużycka)

16:00 – 16:30 – Pokazy tańców irlandzkich zespołu „Comhlan" (osada łużycka)

16:30 – 17:00 – Warsztaty taneczne dla zwiedzających z zespołem „Comhlan" (osada łużycka)

16:30 – 17:00 – Koncert zespołu „Laiminguo" (wioska wczesnopiastowska)

Pokazy towarzyszące:

10:00 – 12:00 – Jak eksplorować pochówek i co antropolog przeczyta w kościach ludzkich

11:00 – Płetwonurek-archeolog i jego ekwipunek – pokazy nurkowania

11:00 – 12:00 – Przygotowanie preparatów mikroskopowych drewna wykopaliskowego

11:30 – Pokaz orki pradziejowej (wioska neolityczna)

12:00 – 12:30 – Prezentacje walk przy użyciu broni wczesnośredniowiecznej

12:00 – Wykorzystanie wykrywaczy metali do poszukiwań archeologicznych

12.00 – 12:30 – Korowanie i barwienie wierzby

12:00 – 14:00 – Skrzydełko czy nóżka! Zajęcia w warsztacie archeozoologa

13:00 – Płetwonurek-archeolog i jego ekwipunek – pokazy nurkowania

13:00 – Pokazy łucznictwa węgierskiego

13.00 – 14:00 – Pokaz zasad datowania dendrochronologicznego

13:30 – Pokaz rozpalania ognia za pomocą krzesiwa

14:00 – Jak dawniej książki powstawały? – pokaz działania prasy drukarskiej Mistrza Gutenberga

14:00 – 16:00 – Gry i zabawy – czyli rozpoznajemy kości zwierzęce

15:00 – 15:30 – Prezentacje walk przy użyciu broni wczesnośredniowiecznej

15:00 – Płetwonurek-archeolog i jego ekwipunek – pokazy nurkowania

15:00 – 15:20 – Pokaz oczyszczania fragmentów zaimpregnowanego drewna archeologicznego

16:00 – 18:00 – Nauka liczenie kości wg ich rodzaju – ile człowiek ma paliczków?

 

14.09.2015 r. Poniedziałek
Dzień dla niepełnosprawnych

„Smaki w przeszłości" – pokazy i opowieści:

10:00 – 17:00 – Rybołówstwo w epoce kamienia – jak wyglądały najstarsze techniki połowu ryb

10:00 – 17:00 – Kuchnia rycerska – pokazy i degustacje

10:00 – 17:00 – Pokazy przygotowywania potraw kuchni litewskiej, białoruskiej, holenderskiej,

węgierskiej oraz degustacja potraw

10:00 – 17:00 – Pokazy wypiekania podpłomyków

10:00 – 17:00 – Przechowywanie i konserwacja żywności we wczesnym średniowieczu

10:00 – 17:00 – Sery krowie i kozie – wyrób i przetwórstwo

10:30 – Kamienne żarna, czyli jak wytwarzano mąkę w neolicie – pokaz i opowieść

10:30 – Dojenie kozy „Chatki"

11:00 – Co dziś upolowano na obiad w obozowisku z epoki kamienia? – pokaz przygotowywania i

degustacja

12:00 – Kamienne żarna, czyli jak wytwarzano mąkę w neolicie – pokaz

12:00 – 12:15 – Jak pozyskiwano miód w przeszłości – opowieść

12:00 – Jak dawniej książki powstawały? – pokaz działania prasy drukarskiej Mistrza Gutenberga

12:30 – Kuchnia wczesnego średniowiecza – pokaz i opowieść

13:00 – Kuchnia neolityczna – pokaz i degustacja potraw pierwszych rolników

13:00 – Kuchnia mezolityczna – opowieść i pokaz przygotowywania potraw łowców i zbieraczy

13:00 – „Ulubione smaki średniowiecza przyczyną wielkich odkryć" – pokaz i opowieść

13:00 – Jak powstawała wysmakowana ilustracja

13:30 – Potrawy mieszkańców biskupińskiego grodu – opowieść i degustacja

opowieść

14:00 – Kuchnia antyczna – opowieść i degustacja

14:30 – Ceramiczna zastawa stołowa i naczynia kuchenne od neolitu do wczesnego średniowiecza

– pokaz i opowieść

15:00 – 15:15 – Jak pozyskiwano miód w przeszłości – opowieść

15:00 – Kamienne żarna, czyli jak wytwarzano mąkę w neolicie – pokaz i opowieść

16:00 – Kuchnia neolityczna – pokaz i degustacja potraw pierwszych rolników

16:00 – Co dziś upolowano na obiad w obozowisku z epoki kamienia? – pokaz przygotowywania i

degustacja
Wykłady w pawilonie muzealnym:

12:30 – Prelekcja na temat ucztowania w średniowieczu na zamkach, dworach, klasztorach

i chłopskich chałupach – Daniel Dawidowicz
Konkursy:
11:00 – Konkurs kulinarny dla dzieci
12:00 – Konkurs dla dzieci z nurkiem w tle
13:00 – Konkurs kulinarny dla dzieci
14:00 – Konkurs dla dzieci z nurkiem w tle

15:00 – Konkurs kulinarny dla dzieci
Koncerty, pokazy i warsztaty tańców:

10:30 – 11:00 – Pokazy tańców szkockich zespołu „Comhlan" (osada łużycka)

11:30 – 12:00 – Koncert zespołu „Percival" (osada łużycka)

12:00 – 12:30 – Koncert zespołu „Laiminguo" (wioska wczesnopiastowska)

13:30 – 14:00 – Koncert zespołu „Remdih" (osada łużycka)

14:30 – 15:00 – Koncert zespołu „Laiminguo" (osada łużycka)

15:00 – 15:30 – Koncert zespołu „Percival" (wioska wczesnopiastowska)

15:30 – 16:00 – Pokazy tańców irlandzkich zespołu „Comhlan" (osada łużycka)

16:00 – 16:30 – Warsztaty taneczne dla zwiedzających z zespołem „Comhlan" (osada łużycka)

16:00 – 16:30 – Koncert zespołu „Remdih" (wioska wczesnopiastowska)

Pokazy towarzyszące:

10:00 – 12:00 – Jak eksplorować pochówek i co antropolog przeczyta w kościach ludzkich

10:30 – 10:50 – Pokaz oczyszczania fragmentów zaimpregnowanego drewna archeologicznego

11:00 – 11:30 – Prezentacje walk przy użyciu broni wczesnośredniowiecznej

11:00 – Płetwonurek-archeolog i jego ekwipunek – pokazy nurkowania

11:30 – Pokaz orki pradziejowej (wioska neolityczna)

12:00 – 12:30 – Przygotowanie preparatów mikroskopowych drewna wykopaliskowego

12:00 – 14:00 – Skrzydełko czy nóżka! Zajęcia w warsztacie archeozoologa

12:30 – Konkurs – rozpoznawanie i porównywanie drewna wybranych gatunków drzew

13:00 – Płetwonurek-archeolog i jego ekwipunek – pokazy nurkowania

13.00 – 14:00 – Pokaz zasad datowania dendrochronologicznego

13:30 – Pokaz rozpalania ognia za pomocą krzesiwa

14:00 – 14:30 – Prezentacje walk przy użyciu broni wczesnośredniowiecznej

14:00 – 16:00 – Gry i zabawy – czyli rozpoznajemy kości zwierzęce

14:30 – 14:50 – Pokaz oczyszczania fragmentów zaimpregnowanego drewna archeologicznego

15:00 – Płetwonurek-archeolog i jego ekwipunek – pokazy nurkowania

15:00 – 15:30 – Przygotowanie preparatów mikroskopowych drewna wykopaliskowego

16:00 – 17:00 – Nauka liczenie kości wg ich rodzaju – ile człowiek ma paliczków?

 

15.09.2015 r. Wtorek

„Smaki w przeszłości" – pokazy i opowieści:

10:00 – 17:00 – Rybołówstwo w epoce kamienia – jak wyglądały najstarsze techniki połowu ryb

10:00 – 17:00 – Kuchnia rycerska – pokazy i degustacje

10:00 – 17:00 – Pokazy przygotowywania potraw kuchni litewskiej, białoruskiej, holenderskiej, węgierskiej oraz

degustacja potraw

10:00 – 17:00 – Pokazy wypiekania podpłomyków

10:00 – 17:00 – Przechowywanie i konserwacja żywności we wczesnym średniowieczu

10:00 – 17:00 – Sery krowie i kozie – wyrób i przetwórstwo

10:30 – Kamienne żarna, czyli jak wytwarzano mąkę w neolicie – pokaz i opowieść

10:30 – Dojenie kozy „Chatki"

11:00 – Co dziś upolowano na obiad w obozowisku z epoki kamienia? – pokaz przygotowywania i

degustacja

12:00 – Kamienne żarna, czyli jak wytwarzano mąkę w neolicie – pokaz

12:00 – 12:15 – Jak pozyskiwano miód w przeszłości – opowieść

12:30 – Kuchnia wczesnego średniowiecza – pokaz i opowieść

13:00 – Kuchnia neolityczna – pokaz i degustacja potraw pierwszych rolników

13:00 – Kuchnia mezolityczna – opowieść i pokaz przygotowywania potraw łowców i zbieraczy

13:00 – „Ulubione smaki średniowiecza przyczyną wielkich odkryć" – pokaz i opowieść

13:00 – Jak powstawała wysmakowana ilustracja

13:30 – Potrawy mieszkańców biskupińskiego grodu – opowieść i degustacja

opowieść

14:00 – Kuchnia antyczna – opowieść i degustacja

14:30 – Ceramiczna zastawa stołowa i naczynia kuchenne od neolitu do wczesnego średniowiecza – pokaz i

opowieść

15:00 – 15:15 – Jak pozyskiwano miód w przeszłości – opowieść

15:00 – Kamienne żarna, czyli jak wytwarzano mąkę w neolicie – pokaz i opowieść

16:00 – Kuchnia neolityczna – pokaz i degustacja potraw pierwszych rolników

16:00 – Co dziś upolowano na obiad w obozowisku z epoki kamienia? – pokaz przygotowywania i

degustacja
Wykłady w pawilonie muzealnym:

12:30 – Prelekcja na temat ucztowania w średniowieczu na zamkach, dworach, klasztorach i chłopskich

chałupach – Daniel Dawidowicz
Konkursy:
11:00 – Konkurs kulinarny dla dzieci
12:00 – Konkurs dla dzieci z nurkiem w tle
13:00 – Konkurs kulinarny dla dzieci
14:00 – Konkurs dla dzieci z nurkiem w tle

15:00 – Konkurs kulinarny dla dzieci
Koncerty, pokazy i warsztaty tańców:

10:30 – 11:00 – Pokazy tańców szkockich zespołu „Comhlan" (osada łużycka)

11:30 – 12:00 – Koncert zespołu „Laiminguo" (osada łużycka)

12:00 – 12:30 – Koncert zespołu „Remdih" (wioska wczesnopiastowska)

13:30 – 14:00 – Koncert zespołu „Percival" (osada łużycka)

14:30 – 15:00 – Koncert zespołu „Remdih" (osada łużycka)

15:00 – 15:30 – Koncert zespołu „Laiminguo " (wioska wczesnopiastowska)

15:30 – 16:00 – Pokazy tańców irlandzkich zespołu „Comhlan" (osada łużycka)

16:00 – 16:30 – Warsztaty taneczne dla zwiedzających z zespołem „Comhlan" (osada łużycka)

16:00 – 16:30 – Koncert zespołu „Percival" (wioska wczesnopiastowska)

Pokazy towarzyszące:

10:00 – 12:00 – Jak eksplorować pochówek i co antropolog przeczyta w kościach ludzkich

10:30 – 10:50 – Pokaz oczyszczania fragmentów zaimpregnowanego drewna archeologicznego

11:00 – 11:30 – Prezentacje walk przy użyciu broni wczesnośredniowiecznej

11:00 – Płetwonurek-archeolog i jego ekwipunek – pokazy nurkowania

11:30 – Pokaz orki pradziejowej (wioska neolityczna)

12:00 – 14:00 – Skrzydełko czy nóżka! Zajęcia w warsztacie archeozoologa

12:00 – 12:30 – Przygotowanie preparatów mikroskopowych drewna wykopaliskowego

12:00 – Jak dawniej książki powstawały? – pokaz działania prasy drukarskiej Mistrza Gutenberga
13:00 – Płetwonurek-archeolog i jego ekwipunek – pokazy nurkowania

13.00 – 14:00 – Pokaz zasad datowania dendrochronologicznego

13:30 – Pokaz rozpalania ognia za pomocą krzesiwa

14:00 – 14:30 – Prezentacje walk przy użyciu broni wczesnośredniowiecznej

14:00 – 16:00 – Gry i zabawy – czyli rozpoznajemy kości zwierzęce

14:30 – 14:50 – Pokaz oczyszczania fragmentów zaimpregnowanego drewna archeologicznego

15:00 – Płetwonurek-archeolog i jego ekwipunek – pokazy nurkowania

15:00 – 15:30 – Przygotowanie preparatów mikroskopowych drewna wykopaliskowego

16:00 – 17:00 – Nauka liczenie kości wg ich rodzaju – ile człowiek ma paliczków?

 

16.09.2015 r. Środa

„Smaki w przeszłości" – pokazy i opowieści:

10:00 – 17:00 – Rybołówstwo w epoce kamienia – jak wyglądały najstarsze techniki połowu ryb

10:00 – 17:00 – Kuchnia rycerska – pokazy i degustacje

10:00 – 17:00 – Pokazy przygotowywania potraw kuchni litewskiej, białoruskiej, holenderskiej, węgierskiej oraz

degustacja potraw

10:00 – 17:00 – Pokazy wypiekania podpłomyków

10:00 – 17:00 – Przechowywanie i konserwacja żywności we wczesnym średniowieczu

10:00 – 17:00 – Sery krowie i kozie – wyrób i przetwórstwo

10:30 – Kamienne żarna, czyli jak wytwarzano mąkę w neolicie – pokaz i opowieść

10:30 – Dojenie kozy „Chatki"

11:00 – Co dziś upolowano na obiad w obozowisku z epoki kamienia? – pokaz przygotowywania i

degustacja

12:00 – Kamienne żarna, czyli jak wytwarzano mąkę w neolicie – pokaz

12:00 – 12:15 – Jak pozyskiwano miód w przeszłości – opowieść

12:30 – Kuchnia wczesnego średniowiecza – pokaz i opowieść

13:00 – Kuchnia neolityczna – pokaz i degustacja potraw pierwszych rolników

13:00 – Kuchnia mezolityczna – opowieść i pokaz przygotowywania potraw łowców i zbieraczy

13:00 – „Ulubione smaki średniowiecza przyczyną wielkich odkryć" – pokaz i opowieść

13:00 – Jak powstawała wysmakowana ilustracja

13:30 – Potrawy mieszkańców biskupińskiego grodu – opowieść i degustacja

opowieść

14:00 – Kuchnia antyczna – opowieść i degustacja

14:30 – Ceramiczna zastawa stołowa i naczynia kuchenne od neolitu do wczesnego średniowiecza – pokaz i

opowieść

15:00 – 15:15 – Jak pozyskiwano miód w przeszłości – opowieść

15:00 – Kamienne żarna, czyli jak wytwarzano mąkę w neolicie – pokaz i opowieść

16:00 – Kuchnia neolityczna – pokaz i degustacja potraw pierwszych rolników

16:00 – Co dziś upolowano na obiad w obozowisku z epoki kamienia? – pokaz przygotowywania i

degustacja
Wykłady w pawilonie muzealnym:

12:30 – Prelekcja na temat ucztowania w średniowieczu na zamkach, dworach, klasztorach i chłopskich

chałupach – Daniel Dawidowicz
Konkursy:
11:00 – Konkurs kulinarny dla dzieci
12:00 – Konkurs dla dzieci z nurkiem w tle
13:00 – Konkurs kulinarny dla dzieci
14:00 – Konkurs dla dzieci z nurkiem w tle

15:00 – Konkurs kulinarny dla dzieci
Koncerty, pokazy i warsztaty tańców:

10:30 – 11:00 – Pokazy tańców szkockich zespołu „Comhlan" (osada łużycka)

11:30 – 12:00 – Koncert zespołu „Remdih" (osada łużycka)

12:00 – 12:30 – Koncert zespołu „Percival" (wioska wczesnopiastowska)

13:30 – 14:00 – Koncert zespołu „Laiminguo" (osada łużycka)

14:30 – 15:00 – Koncert zespołu „Percival" (osada łużycka)

15:00 – 15:30 – Koncert zespołu „Remdih" (wioska wczesnopiastowska)

16:00 – 16:30 – Koncert zespołu „Laiminguo" (wioska wczesnopiastowska)

15:30 – 16:00 – Pokazy tańców irlandzkich zespołu „Comhlan" (osada łużycka)

16:00 – 16:30 – Warsztaty taneczne dla zwiedzających z zespołem „Comhlan" (osada łużycka)

Pokazy towarzyszące:

10:00 – 12:00 – Jak eksplorować pochówek i co antropolog przeczyta w kościach ludzkich

10:30 – 10:50 – Pokaz oczyszczania fragmentów zaimpregnowanego drewna archeologicznego

11:00 – 11:30 – Prezentacje walk przy użyciu broni wczesnośredniowiecznej

11:00 – Płetwonurek-archeolog i jego ekwipunek – pokazy nurkowania

11:30 – Pokaz orki pradziejowej (wioska neolityczna)

12:00 – 12:30 – Przygotowanie preparatów mikroskopowych drewna wykopaliskowego

12:00 – 14:00 – Skrzydełko czy nóżka! Zajęcia w warsztacie archeozoologa

12:00 – Jak dawniej książki powstawały? – pokaz działania prasy drukarskiej Mistrza Gutenberga
13:00 – Płetwonurek-archeolog i jego ekwipunek – pokazy nurkowania

13.00 – 14:00 – Pokaz zasad datowania dendrochronologicznego

13:30 – Pokaz rozpalania ognia za pomocą krzesiwa

14:00 – 14:30 – Prezentacje walk przy użyciu broni wczesnośredniowiecznej

14:00 – 16:00 – Gry i zabawy – czyli rozpoznajemy kości zwierzęce

14:30 – 14:50 – Pokaz oczyszczania fragmentów zaimpregnowanego drewna archeologicznego

15:00 – 15:30 – Przygotowanie preparatów mikroskopowych drewna wykopaliskowego

15:00 – Płetwonurek-archeolog i jego ekwipunek – pokazy nurkowania

16:00 – 17:00 – Nauka liczenie kości wg ich rodzaju – ile człowiek ma paliczków?

 

17.09.2015 r. Czwartek

„Smaki w przeszłości" – pokazy i opowieści:

10:00 – 17:00 – Rybołówstwo w epoce kamienia – jak wyglądały najstarsze techniki połowu ryb

10:00 – 17:00 – Kuchnia rycerska – pokazy i degustacje

10:00 – 17:00 – Pokazy przygotowywania potraw kuchni litewskiej, białoruskiej, holenderskiej, węgierskiej oraz

degustacja potraw

10:00 – 17:00 – Pokazy wypiekania podpłomyków

10:00 – 17:00 – Przechowywanie i konserwacja żywności we wczesnym średniowieczu

10:00 – 17:00 – Sery krowie i kozie – wyrób i przetwórstwo

10:30 – Kamienne żarna, czyli jak wytwarzano mąkę w neolicie – pokaz i opowieść

10:30 – Dojenie kozy „Chatki"

11:00 – Co dziś upolowano na obiad w obozowisku z epoki kamienia? – pokaz przygotowywania i

degustacja

12:00 – Kamienne żarna, czyli jak wytwarzano mąkę w neolicie – pokaz

12:00 – 12:15 – Jak pozyskiwano miód w przeszłości – opowieść

12:30 – Kuchnia wczesnego średniowiecza – pokaz i opowieść

13:00 – Kuchnia neolityczna – pokaz i degustacja potraw pierwszych rolników

13:00 – Kuchnia mezolityczna – opowieść i pokaz przygotowywania potraw łowców i zbieraczy

13:00 – „Ulubione smaki średniowiecza przyczyną wielkich odkryć" – pokaz i opowieść

13:00 – Jak powstawała wysmakowana ilustracja

13:30 – Potrawy mieszkańców biskupińskiego grodu – opowieść i degustacja

opowieść

14:00 – Kuchnia antyczna – opowieść i degustacja

14:30 – Ceramiczna zastawa stołowa i naczynia kuchenne od neolitu do wczesnego średniowiecza – pokaz i

opowieść

15:00 – 15:15 – Jak pozyskiwano miód w przeszłości – opowieść

15:00 – Kamienne żarna, czyli jak wytwarzano mąkę w neolicie – pokaz i opowieść

16:00 – Kuchnia neolityczna – pokaz i degustacja potraw pierwszych rolników

16:00 – Co dziś upolowano na obiad w obozowisku z epoki kamienia? – pokaz przygotowywania i

degustacja
Wykłady w pawilonie muzealnym:

12:30 – Prelekcja na temat ucztowania w średniowieczu na zamkach, dworach, klasztorach i chłopskich

chałupach – Daniel Dawidowicz
Konkursy:
11:00 – Konkurs kulinarny dla dzieci
12:00 – Konkurs dla dzieci z nurkiem w tle
13:00 – Konkurs kulinarny dla dzieci
14:00 – Konkurs dla dzieci z nurkiem w tle

15:00 – Konkurs kulinarny dla dzieci
Koncerty, pokazy i warsztaty tańców:

10:30 – 11:00 – Pokazy tańców szkockich zespołu „Comhlan" (osada łużycka)

11:30 – 12:00 – Koncert zespołu „Percival" (osada łużycka)

12:00 – 12:30 – Koncert zespołu „Laiminguo" (wioska wczesnopiastowska)

13:30 – 14:00 – Koncert zespołu „Remdih" (osada łużycka)

14:30 – 15:00 – Koncert zespołu „Laiminguo" (osada łużycka)

15:00 – 15:30 – Koncert zespołu „Percival" (wioska wczesnopiastowska)

15:30 – 16:00 – Pokazy tańców irlandzkich zespołu „Comhlan" (osada łużycka)

16:00 – 16:30 – Warsztaty taneczne dla zwiedzających z zespołem „Comhlan" (osada łużycka)

16:00 – 16:30 – Koncert zespołu „Remdih" (wioska wczesnopiastowska)

Pokazy towarzyszące:

10:00 – 12:00 – Jak eksplorować pochówek i co antropolog przeczyta w kościach ludzkich

10:30 – 10:50 – Pokaz oczyszczania fragmentów zaimpregnowanego drewna archeologicznego

11:00 – 11:30 – Prezentacje walk przy użyciu broni wczesnośredniowiecznej

11:00 – Płetwonurek-archeolog i jego ekwipunek – pokazy nurkowania

11:30 – Pokaz orki pradziejowej (wioska neolityczna)

12:00 – 12:30 – Przygotowanie preparatów mikroskopowych drewna wykopaliskowego

12:00 – 14:00 – Skrzydełko czy nóżka! Zajęcia w warsztacie archeozoologa

12:00 – Jak dawniej książki powstawały? – pokaz działania prasy drukarskiej Mistrza Gutenberga
13:00 – Płetwonurek-archeolog i jego ekwipunek – pokazy nurkowania

13.00 – 14:00 – Pokaz zasad datowania dendrochronologicznego

13:30 – Pokaz rozpalania ognia za pomocą krzesiwa

14:00 – 14:30 – Prezentacje walk przy użyciu broni wczesnośredniowiecznej

14:00 – 16:00 – Gry i zabawy – czyli rozpoznajemy kości zwierzęce

14:30 – 14:50 – Pokaz oczyszczania fragmentów zaimpregnowanego drewna archeologicznego

15:00 – Płetwonurek-archeolog i jego ekwipunek – pokazy nurkowania

15:00 – 15:30 – Przygotowanie preparatów mikroskopowych drewna wykopaliskowego

16:00 – 17:00 – Nauka liczenie kości wg ich rodzaju – ile człowiek ma paliczków?

18.09.2015 r. Piątek

„Smaki w przeszłości" – pokazy i opowieści:

10:00 – 17:00 – Rybołówstwo w epoce kamienia – jak wyglądały najstarsze techniki połowu ryb

10:00 – 17:00 – Kuchnia rycerska – pokazy i degustacje

10:00 – 17:00 – Pokazy przygotowywania potraw kuchni litewskiej, białoruskiej, holenderskiej, węgierskiej oraz

degustacja potraw

10:00 – 17:00 – Pokazy wypiekania podpłomyków

10:00 – 17:00 – Przechowywanie i konserwacja żywności we wczesnym średniowieczu

10:00 – 17:00 – Sery krowie i kozie – wyrób i przetwórstwo

10:00 – 17:00 – Pokazy przygotowywania potraw kuchni z XVII i XVIII wieku

10:30 – Kamienne żarna, czyli jak wytwarzano mąkę w neolicie – pokaz i opowieść

10:30 – Dojenie kozy „Chatki"

11:00 – Co dziś upolowano na obiad w obozowisku z epoki kamienia? – pokaz przygotowywania i

degustacja

12:00 – Kamienne żarna, czyli jak wytwarzano mąkę w neolicie – pokaz

12:00 – 12:15 – Jak pozyskiwano miód w przeszłości – opowieść

12:30 – Kuchnia wczesnego średniowiecza – pokaz i opowieść

13:00 – Jak powstawała wysmakowana ilustracja

13:00 – Kuchnia neolityczna – pokaz i degustacja potraw pierwszych rolników

13:00 – Kuchnia mezolityczna – opowieść i pokaz przygotowywania potraw łowców i zbieraczy

13:00 – „Ulubione smaki średniowiecza przyczyną wielkich odkryć" – pokaz i opowieść

13:30 – Potrawy mieszkańców biskupińskiego grodu – opowieść i degustacja

opowieść

14:00 – Kuchnia antyczna – opowieść i degustacja

14:30 – Ceramiczna zastawa stołowa i naczynia kuchenne od neolitu do wczesnego średniowiecza – pokaz i

opowieść

15:00 – 15:15 – Jak pozyskiwano miód w przeszłości – opowieść

15:00 – Kamienne żarna, czyli jak wytwarzano mąkę w neolicie – pokaz i opowieść

16:00 – Kuchnia neolityczna – pokaz i degustacja potraw pierwszych rolników

16:00 – Co dziś upolowano na obiad w obozowisku z epoki kamienia? – pokaz przygotowywania i

degustacja
Wykłady w pawilonie muzealnym:

12:30 – Prelekcja na temat ucztowania w średniowieczu na zamkach, dworach, klasztorach i chłopskich

chałupach – Daniel Dawidowicz
Konkursy:
11:00 – Konkurs kulinarny dla dzieci
11:30 – Konkurs dla dzieci z nurkiem w tle
13:00 – Konkurs kulinarny dla dzieci
13:30 – Konkurs dla dzieci z nurkiem w tle

15:00 – Konkurs kulinarny dla dzieci
Koncerty, pokazy i warsztaty tańców:

10:30 – 11:00 – Pokazy tańców szkockich zespołu „Comhlan" (osada łużycka)

11:30 – 12:00 – Koncert zespołu „Laiminguo" (osada łużycka)

12:00 – 12:30 – Koncert zespołu „Remdih" (wioska wczesnopiastowska)

13:30 – 14:00 – Koncert zespołu „Percival" (osada łużycka)

14:30 – 15:00 – Koncert zespołu „Remdih" (osada łużycka)

15:00 – 15:30 – Koncert zespołu „Laiminguo " (wioska wczesnopiastowska)

15:30 – 16:00 – Pokazy tańców irlandzkich zespołu „Comhlan" (osada łużycka)

16:00 – 16:30 – Warsztaty taneczne dla zwiedzających z zespołem „Comhlan" (osada łużycka)

16:00 – 16:30 – Koncert zespołu „Percival" (wioska wczesnopiastowska)

Pokazy towarzyszące:

10:00 – 12:00 – Jak eksplorować pochówek i co antropolog przeczyta w kościach ludzkich

10:30 – 10:50 – Pokaz oczyszczania fragmentów zaimpregnowanego drewna archeologicznego

11:00 – 11:30 – Prezentacje walk przy użyciu broni wczesnośredniowiecznej

11:00 – Płetwonurek-archeolog i jego ekwipunek – pokazy nurkowania

11:30 – Pokaz orki pradziejowej (wioska neolityczna)

12:00 – Pokaz nurkowania w sprzęcie zawodowym i klasycznym (Marynarka Wojenna)

12:00 – 12:30 – Przygotowanie preparatów mikroskopowych drewna wykopaliskowego

12:00 – 14:00 – Skrzydełko czy nóżka! Zajęcia w warsztacie archeozoologa

12:00 – Jak dawniej książki powstawały? – pokaz działania prasy drukarskiej Mistrza Gutenberga
13:00 – Płetwonurek-archeolog i jego ekwipunek – pokazy nurkowania

13.00 – 14:00 – Pokaz zasad datowania dendrochronologicznego

13:30 – Pokaz rozpalania ognia za pomocą krzesiwa

14:00 – Pokaz nurkowania w sprzęcie zawodowym i klasycznym (Marynarka Wojenna)

14:00 – 14:30 – Prezentacje walk przy użyciu broni wczesnośredniowiecznej

14:00 – 16:00 – Gry i zabawy – czyli rozpoznajemy kości zwierzęce

14:30 – 14:50 – Pokaz oczyszczania fragmentów zaimpregnowanego drewna archeologicznego

15:00 – Płetwonurek-archeolog i jego ekwipunek – pokazy nurkowania

15:00 – 15:30 – Przygotowanie preparatów mikroskopowych drewna wykopaliskowego

16:00 – 17:00 – Nauka liczenie kości wg ich rodzaju – ile człowiek ma paliczków?

19.09.2015 r. Sobota

„Smaki w przeszłości" – pokazy i prezentacje:

10:00 – 18:00 – Rybołówstwo w epoce kamienia – jak wyglądały najstarsze techniki połowu ryb

10:00 – 18:00 – Kuchnia rycerska – pokazy i degustacje

10:00 – 18:00 – Pokazy przygotowywania potraw kuchni litewskiej, białoruskiej, holenderskiej, węgierskiej oraz

degustacja potraw

10:00 – 18:00 – Pokazy wypiekania podpłomyków

10:00 – 18:00 – Przechowywanie i konserwacja żywności we wczesnym średniowieczu

10:00 – 18:00 – Sery krowie i kozie – wyrób i przetwórstwo

10:00 – 18:00 – Pokazy przygotowywania potraw kuchni z XVII i XVIII wieku oraz degustacja potraw

10:00 – 18:00 – Historia piernika toruńskiego

10:30 – Kamienne żarna, czyli jak wytwarzano mąkę w neolicie – pokaz i opowieść

10:30 – Dojenie kozy „Chatki"

11:00 – Co dziś upolowano na obiad w obozowisku z epoki kamienia? – pokaz przygotowywania i

degustacja

12:00 – Kamienne żarna, czyli jak wytwarzano mąkę w neolicie – pokaz

12:00 – 12:15 – Jak pozyskiwano miód w przeszłości – opowieść

13:00 – Jak powstawała wysmakowana ilustracja

13:00 – Kuchnia neolityczna – pokaz i degustacja potraw pierwszych rolników

13:00 – Kuchnia mezolityczna – opowieść i pokaz przygotowywania potraw łowców i zbieraczy

13:00 – „Ulubione smaki średniowiecza przyczyną wielkich odkryć" – pokaz i opowieść

13:30 – Potrawy mieszkańców biskupińskiego grodu – opowieść i degustacja

opowieść

14:00 – Kuchnia antyczna – opowieść i degustacja

15:00 – Kamienne żarna, czyli jak wytwarzano mąkę w neolicie – pokaz

15:00 – 15:15 – Jak pozyskiwano miód w przeszłości – opowieść

16:00 – Kuchnia neolityczna – pokaz i degustacja potraw pierwszych rolników

16:00 – Co dziś upolowano na obiad w obozowisku z epoki kamienia? – pokaz przygotowywania i

degustacja
Wykłady w pawilonie muzealnym:

13:00 – „Kuchnia Słowian czyli poszukiwanie dawnych smaków" – prelekcja – Hanna i Paweł Lis

13:30 – Prelekcja na temat ucztowania w średniowieczu na zamkach, dworach, klasztorach i chłopskich

chałupach – Daniel Dawidowicz

14:00 – „Nie samym mięsem żył człowiek przez wieki" – oprowadzenie po wystawie czasowej
Konkursy:
11:00 – Konkurs kulinarny dla dzieci
11:30 – Konkurs dla dzieci z nurkiem w tle
13:00 – Konkurs kulinarny dla dzieci
13:30 – Konkurs dla dzieci z nurkiem w tle

15:00 – Konkurs kulinarny dla dzieci

15:30 – Konkurs dla dzieci z nurkiem w tle
Koncerty, pokazy i warsztaty tańców:

11:00 – 11:30 – Pokazy tańców szkockich zespołu „Comhlan" (osada łużycka)

11:30 – 12:00 – Koncert zespołu „Remdih" (osada łużycka)

12:30 – 13:00 – Koncert zespołu „Percival" (wioska wczesnopiastowska)

14:00 – 14:30 – Koncert zespołu „Laiminguo" (osada łużycka)

14:30 – 15:00 – Koncert zespołu „Remdih" (wioska wczesnopiastowska)

15:30 – 16:00 – Koncert zespołu „Percival" (osada łużycka)

16:00 – 16:30 – Pokazy tańców irlandzkich zespołu „Comhlan" (osada łużycka)

16:30 – 17:00 – Warsztaty taneczne dla zwiedzających z zespołem „Comhlan" (osada łużycka)

16:30 – 17:00 – Koncert zespołu „Laiminguo" (wioska wczesnopiastowska)

Pokazy towarzyszące:

10:00 – 12:00 – Jak eksplorować pochówek i co antropolog przeczyta w kościach ludzkich

11:00 – Płetwonurek-archeolog i jego ekwipunek – pokazy nurkowania

11:00 – 12:00 – Przygotowanie preparatów mikroskopowych drewna wykopaliskowego

11:30 – Pokaz orki pradziejowej (wioska neolityczna)

12.00 – 12:30 – Korowanie i barwienie wierzby

12:00 – 12:30 – Prezentacje walk przy użyciu broni wczesnośredniowiecznej

12:00 – 14:00 – Skrzydełko czy nóżka! Zajęcia w warsztacie archeozoologa

12:00 – Pokaz nurkowania w sprzęcie zawodowym i klasycznym (Marynarka Wojenna)

13:00 – Płetwonurek-archeolog i jego ekwipunek – pokazy nurkowania

13:00 – Pokazy łucznictwa węgierskiego

13.00 – 14:00 – Pokaz zasad datowania dendrochronologicznego.

13:30 – Pokaz rozpalania ognia za pomocą krzesiwa

14:00 – Pokaz nurkowania w sprzęcie zawodowym i klasycznym (Marynarka Wojenna)

14:00 – Jak dawniej książki powstawały? – pokaz działania prasy drukarskiej Mistrza Gutenberga
14:00 – 16:00 – Gry i zabawy – czyli rozpoznajemy kości zwierzęce

15:00 – 15:30 – Prezentacje walk przy użyciu broni wczesnośredniowiecznej

15:00 – Płetwonurek-archeolog i jego ekwipunek – pokazy nurkowania

15:00 – 15:20 – Pokaz oczyszczania fragmentów zaimpregnowanego drewna archeologicznego

16:00 – Pokaz nurkowania w sprzęcie zawodowym i klasycznym (Marynarka Wojenna)

16:00 – 18:00 – Nauka liczenie kości wg ich rodzaju – ile człowiek ma paliczków?

 

20.09.2015 r. Niedziela

„Smaki w przeszłości" – pokazy i prezentacje

10:00 – 18:00 – Rybołówstwo w epoce kamienia – jak wyglądały najstarsze techniki połowu ryb

10:00 – 18:00 – Kuchnia rycerska – pokazy i degustacje

10:00 – 18:00 – Pokazy przygotowywania potraw kuchni litewskiej, białoruskiej, holenderskiej, węgierskiej oraz

degustacja potraw

10:00 – 18:00 – Pokazy wypiekania podpłomyków

10:00 – 18:00 – Przechowywanie i konserwacja żywności we wczesnym średniowieczu

10:00 – 18:00 – Sery krowie i kozie – wyrób i przetwórstwo

10:00 – 18:00 – Pokazy przygotowywania potraw kuchni z XVII i XVIII wieku oraz degustacja potraw

10:30 – Kamienne żarna, czyli jak wytwarzano mąkę w neolicie – pokaz i opowieść

10:30 – Dojenie kozy „Chatki"

11:00 – Co dziś upolowano na obiad w obozowisku z epoki kamienia? – pokaz przygotowywania i

degustacja

12:00 – Degustacja piwa uwarzonego w trakcie trwania festynu

12:00 – Kamienne żarna, czyli jak wytwarzano mąkę w neolicie – pokaz

12:00 – 12:15 – Jak pozyskiwano miód w przeszłości – opowieść

13:00 – Jak powstawała wysmakowana ilustracja

13:00 – Kuchnia neolityczna – pokaz i degustacja potraw pierwszych rolników

13:00 – Kuchnia mezolityczna – opowieść i pokaz przygotowywania potraw łowców i zbieraczy

13:00 – „Ulubione smaki średniowiecza przyczyną wielkich odkryć" – pokaz i opowieść

13:30 – Potrawy mieszkańców biskupińskiego grodu – opowieść i degustacja

opowieść

14:00 – Kuchnia antyczna – opowieść i degustacja

14:30 – Rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego „między epokami"

15:00 – 15:15 – Jak pozyskiwano miód w przeszłości – opowieść

15:00 – Kamienne żarna, czyli jak wytwarzano mąkę w neolicie – pokaz

16:00 – Kuchnia neolityczna – pokaz i degustacja potraw pierwszych rolników

16:00 – Co dziś upolowano na obiad w obozowisku z epoki kamienia? – pokaz przygotowywania i

degustacja
Wykłady w pawilonie muzealnym:

13:00 – „Kuchnia Słowian czyli poszukiwanie dawnych smaków" – prelekcja – Hanna i Paweł Lis

13:30 – Prelekcja na temat ucztowania w średniowieczu na zamkach, dworach, klasztorach i chłopskich

chałupach – Daniel Dawidowicz

14:00 – „Na początku był ocet… Tajemnice najstarszych polskich przepisów kulinarnych" – prelekcja

prof. Jarosław Dumanowski

15:00 – „Nie samym mięsem żył człowiek przez wieki" – oprowadzenie po wystawie czasowej
Konkursy:
11:00 – Konkurs kulinarny dla dzieci
11:30 – Konkurs dla dzieci z nurkiem w tle
13:00 – Konkurs kulinarny dla dzieci
13:30 – Konkurs dla dzieci z nurkiem w tle

15:00 – Konkurs kulinarny dla dzieci

15:30 – Konkurs dla dzieci z nurkiem w tle
Koncerty, pokazy i warsztaty tańców

11:00 – 11:30 – Pokazy tańców szkockich zespołu „Comhlan" (osada łużycka)

11:30 – 12:00 – Koncert zespołu „Percival" (osada łużycka)

12:30 – 13:00 – Koncert zespołu „Laiminguo" (wioska wczesnopiastowska)

14:00 – 14:30 – Koncert zespołu „Remdih" (osada łużycka)

14:30 – 15:00 – Koncert zespołu „Percival" (wioska wczesnopiastowska)

15:30 – 16:00 – Pokazy tańców irlandzkich zespołu „Comhlan" (osada łużycka)

16:00 – 16:30 – Koncert zespołu „Laiminguo" (osada łużycka)

16:30 – 17:00 – Koncert zespołu „Remdih" (wioska wczesnopiastowska)

Pokazy towarzyszące:

10:00 – 12:00 – Jak eksplorować pochówek i co antropolog przeczyta w kościach ludzkich

11:00 – Płetwonurek-archeolog i jego ekwipunek – pokazy nurkowania

11:00 – 12:00 – Przygotowanie preparatów mikroskopowych drewna wykopaliskowego

11:30 – Pokaz orki pradziejowej (wioska neolityczna)

12:00 – Pokaz nurkowania w sprzęcie zawodowym i klasycznym (Marynarka Wojenna)

12.00 – 12:30 – Korowanie i barwienie wierzby

12:00 – 12:30 – Prezentacje walk przy użyciu broni wczesnośredniowiecznej

12:00 – 14:00 – Skrzydełko czy nóżka! Zajęcia w warsztacie archeozoologa

13:00 – Płetwonurek-archeolog i jego ekwipunek – pokazy nurkowania

13:00 – Pokazy łucznictwa węgierskiego

13.00 – 14:00 – Pokaz zasad datowania dendrochronologicznego.

13:30 – Pokaz rozpalania ognia za pomocą krzesiwa

14:00 – Pokaz nurkowania w sprzęcie zawodowym i klasycznym (Marynarka Wojenna)

14:00 – Jak dawniej książki powstawały? – pokaz działania prasy drukarskiej Mistrza Gutenberga
14:00 – 16:00 – Gry i zabawy – czyli rozpoznajemy kości zwierzęce

15:00 – 15:30 – Prezentacje walk przy użyciu broni wczesnośredniowiecznej

15:00 – 15:20 – Pokaz oczyszczania fragmentów zaimpregnowanego drewna archeologicznego

15:00 – Płetwonurek-archeolog i jego ekwipunek – pokazy nurkowania

16:00 – Pokaz nurkowania w sprzęcie zawodowym i klasycznym (Marynarka Wojenna)

16:00 – 18:00 – Nauka liczenie kości wg ich rodzaju – ile człowiek ma paliczków?

 

Codzienne pokazy na stanowiskach w godz. 10.00-17.00, weekendy 10:00 – 18:00:

 

Metoda składanek, czyli trójwymiarowe puzzle z epoki kamienia (weekendy)

Epoka kamienia pod mikroskopem

Krzemienne grociki – pokaz i opowieść o narzędziach pierwszych rolników

Szlifowanie siekier krzemiennych oraz ich używanie (czyli czym i jak ścinano drzewa w neolicie)

Śmierć i rytuał w neolicie (próby interpretacji wierzeń w epoce kamienia)

Neolityczne wrzeciona – odwiedziny w warsztacie pierwszych przędzarzy

Wykonywanie ozdób i narzędzi codziennego użytku z muszli, kości i poroża

Wykonywanie i używanie narzędzi krzemiennych (przekonaj się sam jak ostre są narzędzia z kamienia)

Sztuka z epoki kamienia

Pokazy szycia strojów skórzanych przy pomocy kościanych igieł i szydeł

Laboratorium antropologa, czyli co powiedzą nam ludzkie kości

Laboratorium archeozoologa – tajniki kości zwierzęcych

Opowieści o pradziejowej diecie w laboratorium archeozoologa

Na co chorowali nasi przodkowie – prezentacja kości z paleopatologiami

Prezentacje szkieletów rozmaitych zwierząt

Jak można było w przeszłości wykorzystywać kości? – opowieści o kościanych łyżwach i szałasach

Pokazy archeologicznej dokumentacji rysunkowej pod wodą

Pokazy wykonania dokumentacji fotograficznej pod wodą

Retronurek, czyli prezentacja stroju nurka klasycznego

Wykopaliska archeologiczne – jak należy obchodzić się z kośćmi

Rozpoznawanie i porównywanie drewna wybranych gatunków drzew

Konserwacja drewna wykopaliskowego

Rozdzielanie barwników z liści

Obserwacje mikroskopowe drewna archeologicznego

Prezentacje mikroskopowych powiększeń przyrostów rocznych różnych gatunków drzew

pokazy gry na instrumentach dawnych

wykonywanie narzędzi i ozdób z kości, rogu i poroża

toczenie na kole, ręczne lepienie i zdobienie naczyń glinianych

warzenie piwa

konserwacja zabytków archeologicznych

wytwarzanie narzędzi i broni z krzemienia

wykonywanie prehistorycznej broni łowieckiej

przędzenie, tkanie

farbowanie tkanin barwnikami naturalnymi

pradziejowe i wczesnośredniowieczne bursztyniarstwo

bicie monet

historia książki i prasa Gutenberga, drzeworyty, pieczęcie

strzelanie z łuku i kuszy

wytop, odlewanie przedmiotów z brązu

wykonywanie ozdób z miedzi i brązu

wyprawianie i obróbka skóry

wykonywanie butów i skórzanych części stroju

kompozycje roślinne

zielarstwo i wróżbiarstwo

prehistoryczny makijaż i tatuaż

kąpiele w balii klepkowej

starożytne techniki krzesania ognia

przymierzanie starożytnych strojów i biżuterii

produkcja żelaza metodą dymarską

warsztaty kowalskie

bartnictwo

ciesiołka

snycerka

warsztaty garncarskie

starożytne techniki złotnicze

wykonywanie kopii paciorków szklanych

produkcja dziegciu i smoły drzewnej

mielenie ziarna w żarnach i wypiek podpłomyków

przygotowywanie strawy pradziejowej

prezentacja zwyczajów katowskich

powroźnictwo

kołodziejstwo

obróbka kamienia

rzeźba w drewnie

wikliniarstwo

wykonywanie przedmiotów z kory brzozowej

ręczne filcowanie wełny

 

 

Organizatorzy informują, że jest to program ramowy, który w pewnym stopniu ulegnie zmianie. Aktualny program dzienny znajdować się będzie na środkowych stronach Gazety Biskupińskiej, którą każdy z Państwa może dostać za darmo przy zakupie biletów na festyn lub w punktach informacyjnych na terenie rezerwatu.

 

 

Ceny biletów:
12 zł ulgowy
15 zł normalny

Muzeum Archeologiczne w Biskupinie
tel. (52) 3025055
tel./fax (52) 3025025,
www.biskupin.pl

Exit mobile version