☰ menu

Akademia Kulinarna w Manhattanie

sob.
16.04.2011
16 kwietnia, od 13.00 do 17.00 podczas Akademii Kulinarnej.
 
Klienci, którzy odwiedzą Manhattan w najbliższą sobotę będą mieli szansę odbyć wielkanocną podróż kulinarną po Polsce i świecie. Przewodnikami w tej wędrówce będą Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski, którzy od ponad trzech lat prowadzą kącik kulinarny w Dzień Dobry TVN.
 
Towarzyszyć im będzie: szef kuchni restauracji VNS, barista – specjalista od parzenia i podawania kawy ze Starbucksa, sommelier – doradca w sprawach doboru win do potraw z Centrum Wina, a także cukiernicy z kawiarni Grycan. Ci ostatni zdradzą niektóre sekrety przyrządzania deserów.
 
– W naszej Akademii w Manhattanie zaprezentujemy kulinarną podróż dokoła świata, zwiedzając takie kraje jak Wietnam, Turcja, Hiszpania, Meksyk i inne – zdradza Tomasz Jakubiak. – Częścią każdego przystanku będzie jajko. Przygotujemy dania zarówno proste jak i trudniejsze, na przykład w postaci japońskiego omleta.
W manhattanowej Akademii Kulinarnej nie zabraknie także degustacji i konkursów z nagrodami. A ponieważ najważniejszą potrawą wielkanocną są jajka, prowadzący podzielą się z widzami również wiedzą na temat jajek, np. ich numeracji, chowu kur, sposobów sprawdzania świeżości czy metod idealnego gotowania ich na twardo lub miękko.
Jajka w sosie chilli
Jako przedsmak sobotnich przyjemności kucharze Akademii Kulinarnej Manhattanu już teraz zdradzają swój przepis na jajka po azjatycku: gotowane jajka w sosie chilli.
Będziemy potrzebować do nich:
4 jajka
4 łyżki soku cytrynowego
125 ml cieplej wody
10 suszonych czerwonych papryczek chilli
2 świeże czerwone papryczki chilli
8 szalotek
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka pasty krewetkowej
2,5 łyżeczki oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
olej do głębokiego smażenia
 
Jajka musimy umyć i ugotować na twardo. Do garnka wlewamy dużo oleju, tak żeby można było całkowicie zanurzyć w nim jajka. Teraz obieramy je i smażymy w całości na złoty kolor. Usmażone jajka wyjmujemy łyżką cedzakową i odstawiamy.
Teraz zajmiemy się sosem chilli. Suszone papryczki zalewamy ciepłą wodą i moczymy 15 minut, a następnie usuwamy z nich nasionka. Obieramy czosnek. Suszone i świeże papryczki, szalotki i czosnek kroimy drobno i wkładamy do moździerza. Dodajemy do tego jeszcze pastę krewetkową i sok z cytryny, po czym ucieramy wszystko na gładką pastę. Do garnka wlewamy 2,5 łyżki oleju, rozgrzewamy go, a następnie, ciągle mieszając, smażymy na nim pastę przez 4-5 minut. Pod koniec doprawiamy solą i cukrem.
Jajka dodajemy do pasty i mieszamy, aby się dobrze w niej obtoczyły i przez minutę smażymy. Na koniec studzimy potrawę do temperatury pokojowej, a przed samym podaniem kroimy na połówki.
Smacznego!
Nasi kucharze
Grzegorz Łapanowski – kucharz i dziennikarz kulinarny. Prowadzi programy kulinarne „Ł’apetyt” i „Ł’apetyt II” emitowane w stacji KUCHNA.TV. Od 2007 roku współpracuje także z redakcją Dzień Dobry TVN, gdzie wspólnie z Tomaszem Jakubiakiem prowadzą dział kulinarny. Ponadto był autorem i współautorem licznych reportaży kulinarnych m.in. z Polski, Maroka, Grecji, Sri Lanki, Włoch i Francji. Jedną z wielu jego pasji są podróże kulinarne. Odwiedził takie kraje, jak: Ukraina, Rosja, Estonia, Litwa, Norwegia, Niemcy, Włochy, Szwajcaria, Francja, Anglia, USA, Maroko, Sri Lanka, Kazachstan, Kirgistan, Turcja, Holandia, Belgia, Grecja i Czechy. Obecnie pracuje nad własnym poradnikiem kulinarnym.
Tomasz Jakubiak – kucharz i dziennikarz kulinarny, od trzech lat związany z programem „Dzień Dobry TVN”. Wcześniej szef kuchni w znanych warszawskich i zielonogórskich restauracjach. Gotowaniem zafascynowany od najmłodszych lat. To jego żywioł, miłość i pasja. Jest samozwańczym sarmatą XXI wieku. O jedzeniu potrafi opowiadać godzinami, okraszając historie właściwym sobie poczuciem humoru. Z oddaniem angażuje się w projekty edukacyjne adresowane do dzieci i młodzieży, a także dużo podróżuje i poznaje kuchnie innych krajów. Według magazynu MaleMan Tomek jeszcze nieźle „namiesza” – gazeta umieściła jego nazwisko wśród 30 mężczyzn przed 30, którzy zmienią świat.
Exit mobile version