Nadwrażliwość zębów objawia się przeszywającym, ostrym bólem odczuwanym pod wpływem zimna, ciepła lub dotyku. Dolegliwości pojawiają się podczas jedzenia i picia kwaśnych oraz słodkich produktów. Jak pozbyć się nadwrażliwości zębów? Przedstawiamy 5 sprawdzonych sposobów.
Spis treści
Wybierz odpowiednią pastę do wrażliwych zębów
Najlepsze, co możesz zrobić dla swoich zębów, aby nie bolały pod wpływem zimna i ciepła, to pasta na nadwrażliwość zębów. Taki produkt zawiera składniki mineralne, których zadaniem jest odbudowa szkliwa, m.in. związki fluoru, które hamują przepływ płynu w kanalikach zębinowych. Z kolei jony potasu niwelują nadwrażliwość zębów poprzez blokowanie czynności nerwowej w miazdze. Pasty do wrażliwych zębów charakteryzują się niską ścieralnością, która nie powinna przekraczać 40 RDA.
Jeśli masz wrażliwe szkliwo, zrezygnuj z past wybielających, które mogą jeszcze bardziej naruszyć jego powierzchnię i pogłębić dolegliwości.
Myj zęby delikatnie
Zęby myj po każdym posiłku, aby zapobiec zaleganiu resztek jedzenia, które mogłyby przyczynić się do rozwoju próchnicy i erozji szkliwa. Zamiast twardej szczoteczki, używaj miękkiej lub średnio-twardej. Podczas mycia nie naciskaj zbyt mocno na powierzchnię szkliwa, skupiając się na technice. Staraj się dotrzeć włoskami szczoteczki do najmniejszych szczelin i zakamarków. Ruchy pionowe i wymiatające są zdecydowanie korzystniejsze dla kondycji Twojego szkliwa niż poziome.
Prawidłowa higiena zębów nie może się obejść bez nitki dentystycznej, która pomaga w oczyszczeniu wszystkich szczelin.
Zmień nawyki żywieniowe
Szkliwo jest bardzo podatne na procesy erozyjne wywołane przez kwaśne środowisko. Słodkie napoje gazowane, zawierające kwas fosforowy, wino, soki z owoców cytrusowych usuwają warstwę mazistą z powierzchni zębów i doprowadzają do otwarcia kanalików zębinowych. Jeśli nie potrafisz całkowicie z nich zrezygnować, pij je przez słomkę – w ten sposób ograniczysz czas kontaktu napoju z zębami. Unikaj potraw bardzo zimnych i gorących. Ogranicz spożycie cytrusów, produktów marynowanych w zalewie octowej, a także kawy. Szkodliwe działanie kwasów mogą zneutralizować związki wapnia w produktach mlecznych, dlatego do kawy warto dodawać mleko, a do wina podawać sery. Zupełnie wyklucz ze swojego menu słodycze, które są produktami najmniej korzystnymi dla Twoich zębów – nie tylko powodują próchnicę, ale też obniżają pH jamy ustnej, co może w krótkim czasie doprowadzić do demineralizacji szkliwa.
Zachowaj przerwę między szczotkowaniem a jedzeniem
Aby wyeliminować nadwrażliwość, zęby należy myć po każdym posiłku. Jednocześnie zachowaj przerwy między szczotkowaniem a jedzeniem, zwłaszcza gdy spożywałeś kwaśne potrawy lub napoje. Szkliwo w kwaśnym środowisku mięknie i jest bardziej narażone na uszkodzenia, nawet pod wpływem miękkiej szczoteczki. Po 30-60 minutach po spożyciu posiłku pH jamy ustnej się stabilizuje, a szkliwo twardnieje i można je bezpiecznie wyszczotkować. Jeśli nie możesz czekać tak długo, aby odświeżyć oddech, wypłucz zęby płynem do płukania nadwrażliwych zębów.
Regularnie odwiedzaj dentystę
Stomatolodzy mają do dyspozycji szeroki asortyment produktów do leczenia nadmiernej wrażliwości zębów (lakiery, pianki, żele). Celem specjalistycznego leczenia nadwrażliwości jest zmniejszenie światła kanalików zębinowych, a tym samym blokowanie reakcji zakończeń nerwowych w miazdze. Czasem przyczyną nadwrażliwości zębów są stany zapalne dziąseł, które należy wyleczyć, aby szkliwo miało szansę na skuteczną remineralizację.
Źródło:
Chomyszyn-Gajewska M. (2009). Zwiększona wrażliwość zębiny: współczesne poglądy na temat zapobiegania i leczenia. Dental and Medical Problems, 46(1), s. 110-117.