☰ menu

Zdrowe tłuszcze w diecie dziecka – jakie warto wprowadzić na stałe?

główne_tluszcze-w-diecie-dziecka
📖 Czyta się średnio w 5 min. 🕑
Każdy rodzic pragnie, aby jego dziecko rozwijało się w prawidłowy sposób. Nieocenioną rolę w tej kwestii odgrywa zdrowa i zbilansowana dieta, która powinna dostarczać mu wszelkich niezbędnych składników odżywczych. Bardzo ważne jest to, aby na jego talerzu znalazły się zdrowe tłuszcze uczestniczące w wielu procesach zachodzących w małym organizmie. Jakie oleje dla dzieci warto wprowadzić na stałe, aby skutecznie wspierać rozwój malucha na wielu płaszczyznach? Sprawdźmy!

Olej z czarnuszki dla dzieci

Dobrej klasy olej z czarnuszki dla dzieci to nieocenione wsparcie dla małego organizmu. Włączenie go do codziennej diety dziecka niesie ze sobą mnóstwo korzyści zdrowotnych, zwłaszcza jeśli w duecie z odpowiednią suplementacją idą również zbilansowane posiłki.

Tak ogromny potencjał oleju pozyskiwanego z nasion czarnuszki siewnej i tłoczonego na zimno to w dużej mierze zasługa obecności w jego składzie nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym omega-3 i omega-6. Warto mieć na uwadze to, że wiele witamin takich jak m.in. A, D, E i K rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego też dostarczanie ich dzieciom we właściwej dawce to skuteczny sposób na zwiększenie ich przyswajalności.

Ponadto wspomniane kwasy stanowią budulec zarówno błon komórkowych, jak również hormonów. Ponadto wspierają prawidłowy rozwój układu nerwowego, narządu wzroku i pracę mózgu, a tym samym odgrywają bardzo istotną rolę w ogólnym rozwoju dziecka.

Każdy rodzic robi co w jego mocy, aby ochronić je przed chorobami i różnego rodzaju schorzeniami. Regularne podawanie oleju z czarnuszki to skuteczny sposób na stymulację jego układu odpornościowego, co jest szczególnie ważne nie tylko w pierwszych latach życia malucha, ale również na późniejszych etapach dorastania.

Co ważne, olej ten wykazuje się skutecznością w zwalczaniu problemów żołądkowych i pomaga przyspieszyć procesy trawiennie. Oprócz tego polecany jest dzieciom, które zmagają się z alergiami czy też zdiagnozowano u nich astmę.

Na tym jednak festiwal korzyści się nie kończy. W oleju z czarnuszki dla dzieci nie brakuje również zestawu niezbędnych witamin, w tym E, F i K, jak również biotyny i steroli. Do tego żelazo, cynk, wapń i magnez, które biorą udział w wielu procesach zachodzących w małym organizmie.

Co ważne, można go podawać dzieciom powyżej 1. roku życia. Najlepiej zaczynać od niewielkich porcji i na bieżąco obserwować reakcję malucha. Wraz z wiekiem można zwiększać dawkę, o ile wcześniej nie wystąpiły działania niepożądane.

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek dla dzieci to moc dobroczynnych składników odżywczych, które są niezbędne dla ich prawidłowego rozwoju. Ogromny potencjał prozdrowotny tego oleju roślinnego to w dużej mierze zasługa obecności w jego składzie wspomnianych nienasyconych kwasów tłuszczowych, o właściwościach których już wspominaliśmy. Warto jednak wyróżnić rolę jednonienasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w oliwie z oliwek tłoczonej na zimno, które mogą przyczyniać się do prawidłowej pracy serca u malucha.

Zdrowa oliwa dla dzieci ponadto jest także bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które wykazują wysoką skuteczność w walce z wolnymi rodnikami. W oliwie znajdziemy polifenole – związki roślinne o właściwościach przeciwzapalnych. Należy podkreślić dużą ilość zwłaszcza dwóch z nich – oleaceiny i oleokantalu.

Kiedy warto wprowadzić oliwę z oliwek do diety malucha? Z powodzeniem można ją podawać niemowlętom od 6. miesiąca życia. To znakomite urozmaicenie jego diety i nic nie stoi na przeszkodzie, aby stała się jednym z pierwszych produktów podczas jej rozszerzania. Im wcześniej dziecko zapozna się z konsystencją tego zdrowego oleju, tym lepiej. Nie trzeba jednak obawiać się o to, że jego smak je odstraszy. Dobrej klasy oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia ma słodkawy posmak, który będzie znakomicie podkreślać charakter wielu potraw. Co ważne, można podawać ją zarówno na zimno, jak i na ciepło, a obróbka termiczna w żaden sposób nie pozbawi jej cennych właściwości prozdrowotnych.

Olej z rzepaku i słonecznika

Olej z rzepaku bardzo korzystnie wpływa na rozwój dzieci. Można podawać go już od 6 miesiąca życia. W tłoczonym na zimno przeważają tłuszcze nienasycone, a w nich pojawiają się w odpowiedniej proporcji kwasy omega-3 i omega-6. Warto dodać, że serwowanie go dziecku, to wsparcie w przyswojeniu dużej dawki witaminy A. Ponadto zawiera niezbędne w diecie dzieci antyoksydanty w postaci tokoferoli. Nie bez znaczenia pozostaje także fakt, że olej rzepakowy istotnie przyczynia się do wzrostu niemowlaków. Można podawać go w towarzystwie chleba, warzyw i ziemniaczków.

Sprzymierzeńcem dziecięcego organizmu jest także olej słonecznikowy. W dobrej klasie oleju znajdziemy moc nienasyconych kwasów tłuszczowych, które stanowią nawet 92 procent jego składu. Olej ten stanowi ponadto silny antyoksydant z uwagi na to, że zawiera dużą dawkę witaminy E. To sprawia, że jest pomocny w profilaktyce rozwoju astmy, jak również wspiera pielęgnację skóry, a ponadto przyspiesza proces gojenia się ran i otarć. Olej ten stanowi także cenne źródło witaminy B, jak również beta-karotenu i tryptofanu, które przyczyniają się m.in. do zapewnienia spokojnego snu.

Oleje można podawać oddzielnie, albo postawić na olej dla dzieci, który w swoim składzie łączy je, a wraz z nimi dobrodziejstwa, jakie niesie ich przyjmowanie.

Artykuł sponsorowany

Exit mobile version