Jada masło, z mięs -tylko królika, indyka, baraninę, owoce i warzywa pochodzenia polskiego. Słodyczy staramy się unikać, ale najwięcej barwników i innych paskudztw jest w owocowych słodkościach (typu żelki, cukierki, i itp.).
Proszę doradzić co mogłabym podawać dla synka, by go wzmocnić.
Aneta Strelau, dietetyk:
Droga Mamo, wapń jest jednym z kluczowych minerałów dla zdrowia. Od jego prawidłowej ilości w diecie zależy nie tylko czy dzieci mają mocne kości i zdrowe zęby. Do procesów regulowanych przez odpowiednią podaż wapnia należą m.in.: właściwe funkcjonowanie układu nerwowego, praca mięśni, krzepliwość krwi, ciśnienie krwi, regulacja pracy serca, aktywacja niektórych enzymów, przepuszczalność błon komórkowych, kontrola masy ciała, odporność organizmu na toksyny (ołów, kadm) czy ograniczenie powstawania nieprawidłowych komórek w obrębie przewodu pokarmowego.
Zwiększone zapotrzebowanie na ten pierwiastek występuje najczęściej u dzieci i młodzieży ze względu na rozwój kości.
U Pani Synka dzienne zapotrzebowanie wynosi 800 miligramów. Proszę pamiętać o tym, że przyswajanie wapnia zależy od wielu czynników. Należą do nich: ilość wapnia w organizmie, oraz odpowiednia ilość witaminy D, K2, magnezu i innych pierwiastków śladowych. Witamina D stanowi niejako klucz do naszych kości, dzięki któremu następuje wbudowywanie wapnia w ich strukturę. Ponieważ jest ona przede wszystkim wytwarzana w skórze pod wpływem promieniowania UV, proszę nie zapomnieć o przebywaniu z synkiem na wolnym powietrzu i ekspozycji na światło słoneczne, zwłaszcza w miesiącach letnich.
Najczęściej jako źródło wapnia polecane jest mleko krowie i produkty mleczne.
Jednocześnie są to składniki silnie alergizujące tak, jak w przypadku Synka. Co więcej, u coraz większej liczby dzieci i osób dorosłych obserwuje się alergię na białka mleka krowiego. Może to być reakcja natychmiastowa (tzw. IGE-zależna) lub opóźniona, o nieswoistych objawach. Ponadto, mleko i nabiał zaliczamy do produktów zakwaszających organizm, co z kolei wymaga uwolnienia z kości dodatkowych rezerw wapnia, aby przywrócić równowagę kwasowo-zasadową. Dlatego ważne jest poznanie innych dobrych źródeł tego cennego pierwiastka.
Orzechy i zboża
Migdały 1/4 filiżanki – 93 (wapń)
Orzechy brazylijskie 20 g – 34 (wapń)
Orzechy włoskie 20 g – 19 (wapń)
Orzechy laskowe 20g – 28 (wapń)
Sezam 12 g – 80 (wapń)
Ryż ugotowany 180 g – 32 (wapń)
Chleb razowy 100 g – 65 (wapń)
Owoce i warzywa
Kapusta 1/2 filiżanki – 190 (wapń)
Szpinak gotowany 1 filiżanka – 291 (wapń)
Brokuły 1/2 filiżanki – 33 (wapń)
Pomarańcze 1/2 filiżanki – 52 (wapń)
Sok pomarańczowy wzbogacony w wapń 1/2 filiżanki – 165 (wapń)
Ryby
sardynki 100 g – 500 (wapń)
Łosoś 100 g – 91 (wapń)
Produkty strączkowe
Fasola gotowana 2 filiżanki – 25-65 (wapń)
Tofu 1/4 kostki – 163 (wapń)
Mleko sojowe wzbogacone w wapń 1 filiżanka – 300 (wapń)
Zarówno zbyt niska jak i za wysoka podaż wapnia są niebezpieczne dla zdrowia.
Pierwiastek ten spożywany w nadmiarze (głównie w postaci suplementów) może np. przyczyniać się do tworzenia się kamieni w nerkach czy zwapnienia żył i tętnic, co grozi rozwojem chorób sercowo-naczyniowych. Dlatego najlepszym sposobem na zapewnienie właściwych ilości wapnia jest zdrowa i urozmaicona dieta. Ważne jest także, aby skonsultować się z dietetykiem, który opracuje indywidualną dietę, dopasowaną do wieku, płci, stanu zdrowia oraz innych parametrów i pokrywającą zapotrzebowanie na wszystkie składniki pokarmowe.
Zobacz też Wapń w diecie dziecka