Dlaczego u schyłku lata warto korzystać z suplementacji?
Powrót do szkół i przedszkoli po wakacjach, coraz bardziej kapryśna pogoda, chłodniejsze dni i noce, więcej obowiązków – to wszystko sprzyja infekcjom. Kiedy lato dobiega końca, łatwiej o spadek nastroju i gorsze samopoczucie, dlatego zwłaszcza w tym czasie warto zadbać o swoją odporność. Podstawą jest zdrowa dieta, do której dodatkiem mogą być odpowiednie suplementy. Zawarte w nich składniki mają właściwości antywirusowe i pozytywnie wpływają na układ immunologiczny.
Suplementacja witaminy D3
Witamina D3, nazywana eliksirem zdrowia, sprzyja budowaniu odporności i ma pozytywny wpływ na układ nerwowy. Jej podstawowe źródło stanowią promienie słoneczne, które latem są o wiele bardziej intensywne niż jesienią. Z tego powodu suplementacja tej witaminy jest szczególnie istotna podczas chłodniejszych miesięcy. Jednak zanim się na nią zdecydujesz, sprawdź poziom witaminy D3, wykonując badanie krwi.
Przyjmowanie witaminy C późnym latem
Kolejnym związkiem, który – całkowicie słusznie – kojarzony jest ze wsparciem odporności, jest witamina C. Uczestniczy ona w produkcji białych krwinek, dzięki którym organizm efektywniej radzi sobie z infekcjami. Ponadto jest przeciwutleniaczem – neutralizuje działanie wolnych rodników przyspieszających procesy starzenia. Stosując zbilansowaną dietę, witaminę C dostarczysz sobie wraz z pożywieniem, jednak w okresie obniżonej odporności rozważ jej suplementację, na przykład preparatami Lab One.
Probiotyki wspomagające mikroflorę jelitową
Naturalne mechanizmy odpornościowe wspierają nie tylko witaminy, ale i probiotyki, czyli żywe kultury bakterii, które odżywiają mikroflorę jelitową. Warto stosować je w trakcie i po antybiotykoterapii, ale również na co dzień – zwłaszcza u osób borykających się z problemami ze strony układu pokarmowego. Zastanów się nad ich przyjmowaniem także późnym latem i jesienią, ponieważ zawarte w nich bakterie pozytywnie wpływają na układ immunologiczny.
Kwasy omega-3 wspierające odporność
Kolejnym składnikiem, który pomaga w walce z jesiennymi infekcjami, są kwasy omega-3. Niwelują one stany zapalne w organizmie, pozytywnie wpływają na działanie układu odpornościowego i ograniczają ryzyko wystąpienia alergii. Ze względu na to, że organizm sam ich nie syntezuje, powinny być dostarczane wraz z pożywieniem. Jeśli w Twojej diecie brakuje ryb, orzechów i innych pokarmów dostarczających nienasycone kwasy tłuszczowe, po konsultacji z lekarzem możesz wdrożyć suplementację.
Pamiętaj o zbilansowanej diecie!
Sposób odżywiania ma kluczowe znaczenie dla funkcjonowania układu immunologicznego. Dlatego codziennie jedz warzywa i owoce, które są źródłem składników mineralnych i witamin, między innymi wspomnianej wyżej witaminy C. Z kolei witaminę D3 dostarczysz organizmowi, spożywając tłuste ryby morskie, jajka, grzyby i nabiał. Fermentowane produkty mleczne i kiszonki to naturalne probiotyki, a oleje roślinne są bogate w kwasy omega-3 – włącz je do swojej diety, nie tylko przed nadejściem jesieni, ale przez cały rok. W zamian Twój organizm odwdzięczy się znacznie lepszą odpornością.
Artykuł sponsorowany