☰ menu

Dieta w refluksie przełykowo-żołądkowym u dziecka

dziewczynka
📖 Czyta się średnio w 2 min. 🕑

Aneta Strelau, dietetyk: 


Najczęstszą przyczyną refluksu jest nieprawidłowe działanie dolnego zwieracza przełyku.

U dzieci, u których występuje refluks, powinniśmy wprowadzić zmiany w diecie i stylu ich życia, które złagodzą objawy choroby. Najważniejsze w diecie będzie ograniczenie ilości spożywanych tłuszczów, ponieważ nasilają one objawy choroby.

Z diety powinny również zniknąć inne produkty, lista niedozwolonych rzeczy jest niestety dość długa.

W diecie nie powinny się znaleźć następujące produkty:

tłuste wędliny, pasztety i mięsa (przede wszystkim wieprzowina, wołowina, kaczka i dziczyzna), smażone i grillowane potrawy, mocna herbata, napoje gazowane i niegazowane (powodują one większą produkcję kwasu solnego), tłuste ryby (na przykład łosoś, halibut, węgorz), a także przetwory z ryb, dania typu fast food, tłusty nabiał (sery żółte, pleśniowe, topione), jaja na twardo, pieczywo razowe i żytnie, owoce cytrusowe oraz soki z tych owoców, owoce kandyzowane i pestkowe, a także gruszki, orzechy, słodycze z czekoladą, pomidory, ogórki, papryka, cebula, kapusta, fasola, groch, rzodkiewka, por, dania i produkty z octem, gumy do żucia, ryż brązowy, ostre przyprawy, keczup, musztarda, sosy w proszku, dania typu instant.

Sama dieta powinna być ułożona indywidualnie dla dziecka, biorąc pod uwagę zarówno wyniki badań lekarskich, dostępność produktów, jak i preferencje smakowe dziecka.

W refluksie ważne są nie tylko produkty i dania, ale sposób, w jaki będą one spożywane.

Posiłki należy podawać dzieciom regularnie w równych odstępach czasu, powinny być one niewielkie, aby nie powodować nadmiernego wydzielania soków żołądkowych.

Dzieci również nie powinny nosić ciasnej odzieży, wykonywać ćwiczeń wymagających schylania się, stania na rękach, podnoszenia ciężaru oraz dłuższego wysiłku.

 

Exit mobile version