☰ menu

Co podawać dziecku do jedzenia w mroźne dni

dieta dziecka zimą
📖 Czyta się średnio w 2 min. 🕑

ŚNIADANIE


Kaszka z owocowym musem – od 9 miesiąca
kaszka wielozbożowa
mleko modyfikowane
2 łyżki mrożonych wiśni
2 łyżki przecieru z suszonych śliwek (ze słoiczka)
Wiśnie rozmroź, opłucz i zmiksuj, dodając przecier śliwkowy. Kaszkę rozprowadź mlekiem modyfikowanym do konsystencji, którą lubi dziecko. Kaszkę w miseczce udekoruj, polewając cienką strużką owocowego musu.

DRUGIE ŚNIADANIE
Omlet ze szczypiorkiem – od 12 miesiąca
jajko (najlepiej z hodowli ekologicznej)
łyżeczka siekanego szczypiorku
odrobina masła
Jajko umyj, sparz, wbij do kubka i roztrzep widelcem. Dodaj szczypiorek. Mały garnczek z teflonowym lub ceramicznym wnętrzem cienko posmaruj masłem i włóż do większego garnka z gotującą się wodą.
Wlej jajeczną masę, przykryj i gotuj w wodnej kąpieli, aż omlet się zetnie. Podawaj z bułeczką i obranym pomidorem koktajlowym.

OBIAD
Krupniczek – od 11 miesiąca
po niedużym kawałku pora, marchewki, selera, pietruszki, ziemniaka, ćwierć upieczonej cebuli
2 łyżki kaszy jęczmiennej
2 łyżki posiekanego mięsa z piersi kurczaka pieczonej lub gotowanej na parze
łyżeczka siekanej natki pietruszki
liść laurowy
3 łyżki jogurtu naturalnego
bezerukowy olej rzepakowy
jarzyny pokrój w drobna kostkę, włóż do garnka, zalej wrzątkiem (tak, by je przykrył), dodaj liść laurowy i postaw na ogniu. Gdy się zagotują, wsyp kaszę, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj 20 minut. Odstaw. Dodaj mięso, natkę, kapkę oleju, a po przestudzeniu – jogurt naturalny.

PODWIECZOREK
Grzanka z jabłkiem – od 10 miesiąca
niewielkie jabłko
okrągła kromka z przekrojonej wzdłuż kajzerki (bez spodu i góry)
odrobinę masła, mleko modyfikowane
Małe, okrągłe naczynie żaroodporne cienko posmaruj masłem. Kromkę bułki zanurz w mleku, osącz włóż do naczynia. Obrane jabłko zetrzyj na tarce, lekko osącz, włóż na wierch kromki. Zapiekaj w 170 stopniach przez 10 minut.

KOLACJA
Smakowite jarzynki – od 7 miesiąca.
3-4 łyżki kleiku ryżowego
2 różyczki brokułu
ćwierć małej marchewki
ćwiartka buraka
Warzywa obierz, umyj i ugotuj na parze. Kleik rozprowadź niezbyt ciepłą przegotowaną woda na gęsto. Brokuł rozgnieć widelcem, zmieszaj z kleikiem. Przełóż do miseczki. Marchewkę i buraka zetrzyj na plastikowej tarce, formując z nich kolorowe wzorki na kleiku.

Aneta Strelau, dietetyk

Exit mobile version