☰ menu

Czas na dyniowate. Czy podawać je dzieciom?

Przepisy z dynią

Dyniowate w diecie dziecka

📖 Czyta się średnio w 3 min. 🕑

Wielką dynię warto kupić nie tylko dla ozdoby. Jest delikatna w smaku i aromatyczna, świetnie nadaje się do przygotowania zup. Gotowana może zastąpić marchewkę (ma dużą ilość beta-karotenu poprawiającego odporność). Z dyni można przygotować pyszne… ciasto, podobnie jak z cukinii.

Jak kupować warzywa dyniowate? Muszą mieć twardą, nieuszkodzoną skórkę i intensywny kolor, a dynia zachowany ogonek. Poza lodówką w całości można ją przechowywać miesiąc. Pokrojoną na kawałki – kilka dni w lodowce. Doskonale nadaje się do zamrażania, podobnie jak kabaczki i patisony. Cukinia i ogórki mogą leżeć w lodówce do tygodnia.

Ściągawka:

Dynia

(już od 5. miesiąca) – najpopularniejsza jest dynia olbrzymia oraz makaronowa o lekko orzechowym smaku. Jej pestki są zdrowe – mogą je jeść już trzyletnie maluchy. Zawiera potas, wapń, magnez i żelazo oraz witaminy: C, B1,PP, i A.
Podajemy ja do zup , ciast, jako puree, marynaty (dla dorosłych).

Cukinia (powyżej 10. miesiąca) – delikatna i bardzo smaczna. Ma dwie odmiany – zieloną i żółtą. Młodej cukinii nie trzeba obierać. Zawiera dużo witaminy A oraz B1, B2, PP i C, a także potas i wapń. Podajemy ją w sałatkach, zupach, duszoną i pieczoną oraz faszerowaną.

Kabaczek (powyżej 1. roku życia) – często mylony z cukinią, choć jest od niej większy, bardziej pękaty i kremowożółty. Większe kabaczki o grubej skórce trzeba obierać . W kabaczku znajdziemy witaminy B1, B2, PP, C oraz magnez, potas, żelazo, wapń oraz karoteny. Możemy go gotować, dusić, faszerować, piec, smażyć w cieście.

Patison (powyżej 1. roku życia) –bardzo delikatny w smaku, najlepsze są młode patisony z miękką skórką, której nie trzeba obierać. Zawiera magnez, wapń, żelazo, witaminy z grupy B oraz C. Można go faszerować, dodawać do gulaszu.

Ogórek (powyżej 2. roku życia) – zawiera nawet 95% wody. Ma enzym, który niszczy witaminę C, więc nie można go łączyć z pomidorami i cebulą. Ogórki trzeba obierać. Ukwaszone są łatwiej strawne. W ogórku znajdziemy magnez, wapń, fosfor, żelazo, witaminy: A, B1, B2. Podajemy go kanapek, sałatek, a także kwaszone.

Arbuz (pod koniec 2. roku życia) – ma czerwony lub żółty miąższ. Dla młodszych dzieci kupuj te beznasienne. Zawiera 90% wody, a wiec zaspakaja pragnienie. Doskonały na sałatki. Zawiera sporo potasu, nieco witamin: C, A, B1, B2.

Melon (2. rok życia) – jest mniejszy od arbuza, ma kulisty lub owalny kształt, słodki smak i smakowity aromat. Jest wiele odmian melonów, np. miodowy, kantalupa. Zawiera witaminy: C i z grupy B oraz kwas foliowy, cynk, żelazo, jod, potas, fosfor, mangan.

Exit mobile version