☰ menu

10 typów małego kucharza – którym jest Twoje dziecko?

10 typó małego kucharza którym jest Twoje dziecko?
📖 Czyta się średnio w 3 min. 🕑

1. Rozważny

Najważniejsze jest dla niego, że może uczestniczyć w czymś co robią dorośli. Jest skupiony na tym co robi i raczej poważny w trakcie całego pobytu w kuchni. Słucha poleceń i skrupulatnie je wykonuje. Na koniec rozpiera go duma i cieszy się, że może „nakarmić” rodzinę.

2. Naukowiec

Jest wszystkim cały czas zainteresowany i zadaje masę pytań. Skąd się wzięły składniki, jak ziarno zmieniło się w piały pył, dlaczego białko jest białe, a żółtko żółte, jak drożdże działają na ciasto, dlaczego woda zamienia się w parę, jak działa mikser… Uffff! 😉 Radzimy mieć pod ręką laptopa, żeby szybko sprawdzać pochodzenie konkretnych składników i tłumaczyć procesy fizyczno-chemiczne zachodzące w kuchni. A może rodzice przy okazji sami się czegoś dowiedzą?

3. Artysta

Najważniejsze jest dla niego „tworzyć”. Uwielbia dekorować, układać kolorystycznie warzywa i nakrywać do stołu.

4. Łakomczuch-podjadek

On wie, że gotowanie jest po to, żeby JEŚĆ 😉 Chętnie wszystko próbuje, oblizuje łyżki i wkłada paluszki do sosu (trzeba pilnować żeby nie podjadał rzeczy surowych lub gorących). Na koniec oczywiście z przyjemnością skonsumuje swoje dzieło.

5. Obserwator

Uwielbia obserwować co robią rodzice, siedzieć w kuchni obok gotującego, patrzeć i rozmawiać. Wie, że kuchnia to serce domu i dobrze się w niej czuje. Rzadko pomaga, a czasem nawet nie zje.

6. Eksperymentator-rozrabiaka

Przy takim kucharzu trzeba się mieć na baczności. Chyba, że ktoś lubi słone ciasto.

7. Szalony kucharz

Miesza, sypie, ugniata z takim zapamiętaniem, że wkoło wszystko fruwa, rozsypuje się i rozlewa. No cóż, należą się brawa za zaangażowanie dla dziecka i za cierpliwość dla rodziców.

8. Asystent-niejadek

Uwielbia gotować, zawsze przybiegnie gdy usłyszy mikser, zadaje pytania i wszystko go ciekawi. Nawet posprząta… ale prawie nigdy nie zje swojego dzieła i biegnie bawić się w coś innego.

9. Kuchcik ze słomianym zapałem

Reaguje żywiołowo na propozycję gotowania lub nawet sam się doprasza wspólnej zabawy w kuchni. Po pierwszym etapie porzuca swoje zajęcie dla innego , którym niezwłocznie musi się zająć. Jak sobie poradzić z takim Maluchem? Dawać mu tylko krótkie, proste zadania, podzielić gotowanie na etapy lub robić przerwy, przywołać do kuchni tylko wtedy kiedy dzieje się coś ciekawego (np. ubijanie piany, miksowanie zupy).

10. Zawodowiec – gotowanie to jego pasja.

Bawi się głównie swoją kuchnią i kuchennymi akcesoriami, często prosi o możliwość pomocy przy przygotowywaniu posiłków, lubi brać udział w kulinarnych warsztatach, ogląda programy kulinarne dla dzieci i nie tylko. No cóż … pozazdrościć!


 

Exit mobile version