Przepis na żurek na zakwasie

Prosty i zdrowy przepis na polski żurek na zakwasie. Zobacz jaki pyszny!

Składniki:

 500ml zakwasu
 1 cebula
 150g wędzonego boczku
 200g śmietany
 3 jajka
 Olej do smażenia
 1 listek laurowy
 Majeranek
 Sól, pieprz

Przygotowanie:

 Cebulę obrać i pokroić w drobna kostkę, następnie boczek pokroić w grubszą kostkę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i zeszklić na nim cebulę, dodać pokrojony boczek i jeszcze chwilę razem smażyć.
 Zalać około 1 i ½ litra wody, dodać listek laurowy, majeranek, lekko przyprawić solą i pieprzem.
 Gotować około 15 minut na wolnym ogniu.
 Po tym czasie dodać zakwas, doprowadzić do wrzenia.
 Zupę zabielić śmietaną i jeszcze przyprawić do smaku.
 Jaja ugotować w osolonej wodzie. Obrać, pokroić na cząstki i dodać do żurku.

TUTAJ zobacz inne przepisy na Wielkanoc.



ZOBACZ TAKŻE:przepisyWielkanoc