Przepis na pyszną i zdrową sałatkę owocową

Przepis na pyszną i zdrową sałatkę owocową

Zajęcie to pomimo iż trudne ze względów organizacyjnych okazało się dla moich wychowanków wspaniałą zabawą. Dzieci z radością opowiadały o nim swoim rodzicom, którzy to byli bardzo dumni ze swych pociech.

Jest to pomysł na sałatkę owocową do wykonania nawet z dużą grupą dzieci. Sałatkę robiłam  z grupą moich 27 wychowanków z grupy 5-latków z Przedszkola nr 13 w Tarnobrzegu.

Wykonaniu sałatki towarzyszyło przyniesienie owoców i deseczek, o czym wcześniej poinformowałam dzieci i rodziców. Następnie odbyło się zajęcie, na którym to dzieci rozpoznawały owoce na podstawie zagadek oraz opisu słownego. Następnie przeliczaliśmy owoce (przykładowe),  dzieci klasyfikowały je ze względu na kolor oraz pochodzenie (krajowe i zagraniczne – cytrusowe). Po tej części nastąpiła zabawa.

Po zabawie przypomniałam zasady higieny i bezpieczeństwa w posługiwaniu się nożem.

Po czym dzieci przeszły do łazienki umyć ręce, następnie założyłyśmy im fartuszki i chusteczki i usiadły do stolików na przygotowane wcześniej miejsca. Nastąpił pokaz krojenia owoców, po czym dzieci samodzielnie kroiły owoce na sałatkę. Na koniec oczywiście miejsce miała grupowa degustacja.

Składniki:

-0,5 kg truskawek,
– 3,5 kg bananów,
– 1 kg mandarynek,
– 1,5 kg gruszek,
– 1 kg jabłek
– 2 puszki brzoskwiń,
– 1 puszka ananasów,
– 1 ananas,
– 1 grejpfrut,
– 2 cytryny,
– 0,5 szklanki miodu.

Wykonanie:
Owoce umyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę i przełożyć do dużego naczynia. Z cytryn wycisnąć sok i dodać do sałatki. Dodać miód i wymieszać. Chwileczkę poczekać aż owoce wypuszczą sok. Następnie nakładać do salaterek i zajadać z wielkim apetytem – bo to wielka porcja witamin tak niezbędnych szczególnie jesienią.

Sałatkę wykonały dzieci z grupy 5-latków wraz ze swoją nauczycielką Anną Piątek i panią woźną oddziałową Beatą.