Wielkanocny kurczak

Wielkanocny kurczak

Takiego efektownego wielkanocnego kurczaka można wykonać niewielkim nakładem pracy i kosztów. I pamiętajmy, że własnoręcznie wykonanych ozdób świątecznych nie zastąpią nawet najładniejsze ozdoby z marketów.

 

Potrzebne materiały:
– rolka po papierze toaletowym,
– bibuła karbowana w kolorze żółtym,
– żółty i czerwony papier ksero,
– kawałek białego papieru i czarna kredka,
– klej, nożyczki.

Wykonanie:
Żółtą bibułę tniemy nożyczkami na paski o szerokości około 2-2,5 centymetra. Pocięte paski nacinamy na około 3 milimetrowe paseczki – (po długości) do połowy paska. Pocięte paseczki przyklejamy niepociętą stroną do rolki po papierze toaletowym – zaczynając od dołu. Gdy całą rolkę okleimy ponacinaną bibułą, wówczas wycinamy z czerwonego papieru: grzebyk, dziób oraz łapki kurczaka i naklejamy we właściwych miejscach (grzebyk wkładamy w naciętą od góry rolkę po papierze). Następnie czarną kredką rysujemy oczy na białym papierze, wycinamy je i naklejamy nad dziobem po obu jego stronach.

Na końcu wycinamy z żółtego papieru dwa skrzydła i naklejamy z tyłu kurczaka ale tak aby odchylały się na boki. I kurczak gotowy!

Kurczaka na zdjęciu wykonał Mikołaj Piątek. Mikołaj otrzymuje od nas nagrodę książkową.