Warzywne frytki z piearnika

Warto poeksperymentować w kuchni i podać maluchowi warzywa w nowej odsłonie. Możemy w inny niż zwykle sposób pokroić marchewkę czy ziemniaki, wykorzystać inny rodzaj obróbki termicznej lub spróbować ciekawych połączeń.

Do stworzenia warzywnych frytek z piekarnika potrzebne będą:
1 duża marchew,
2 średnie pietruszki,
1 średni burak,
3 łyżki oleju rzepakowego,
3 łyżeczki suszonego tymianku,
2 ząbki czosnku.

Warzywa dokładnie myjemy i obieramy, a następnie kroimy w słupki.

Olej mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i suszonymi ziołami (świetnie sprawdza się tymianek, ale można również wypróbować oregano, rozmaryn czy paprykę: słodką, ostrą i wędzoną).

W dużej misce mieszamy słupki warzywne z aromatycznym ziołowym olejem (uwaga, buraczek osobno, bo mocno zafarbuje inne warzywa).

Wstawiamy frytki do piekarnika rozgrzanego do 200˚C (najlepiej z termoobiegiem) i pieczemy ok. 30 min do miękkości.

Paulina Trzepla-Kowalska, edukatorka programu “Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”

Zapisz się na newsletter !


ZOBACZ TAKŻE:przepisywarzywa