Przepis na warzywne frytki z piekarnika

przepis na frytki z warzyw z piekarnika

Do stworzenia warzywnych frytek z piekarnika potrzebne będą:
1 duża marchew,
2 średnie pietruszki,
1 średni burak,
3 łyżki oleju rzepakowego,
3 łyżeczki suszonego tymianku,
2 ząbki czosnku.

Warzywa dokładnie myjemy i obieramy, a następnie kroimy w słupki.

Olej mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i suszonymi ziołami (świetnie sprawdza się tymianek, ale można również wypróbować oregano, rozmaryn czy paprykę: słodką, ostrą i wędzoną).

W dużej misce mieszamy słupki warzywne z aromatycznym ziołowym olejem (uwaga, buraczek osobno, bo mocno zafarbuje inne warzywa).

Wstawiamy frytki do piekarnika rozgrzanego do 200˚C (najlepiej z termoobiegiem) i pieczemy ok. 30 min do miękkości.
Frytki warzywne z ziołami

Paulina Trzepla-Kowalska, edukatorka programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”

 

TUTAJ zobacz inne zdrowe przepisy dla dzieci

zapis na newsletter - prezent
Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo! wybierz eBook dla siebie
zapis na newsletter - prezent