Uśmiechnięte kotleciki

Uśmiechnięte-kotleciki

Może uśmiechające kotlety na talerzu niejadka sprawią, że przychylniej spojrzy na obiadowe danie…

 SKŁADNIKI:
• 40 dag mielonego mięsa
• po 1 łyżce mąki kukurydzianej i oleju
• 1 cebula dymka
• 1 ząbek czosnku
• 15 dag makaronu świderki
• 3 łyżki keczupu
• sól, pieprz
• Do dekoracji: kukurydza, zielony groszek, papryka czerwona i żółta, żółty ser, pomidor, ogórek, listki bazylii

PRZYGOTOWANIE:
Mięso mielone wymieszaj w misce z mąką kukurydzianą. Dymkę oczyść, umyj, osącz z wody i razem ze szczypiorem drobno pokrój. Czosnek obierz i posiekaj. Do miski z mięsem mielonym wymieszanym z mąka dodaj dymkę i czosnek. Można też dodać łyżkę sproszkowanych ziół np. kolendry. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Wyrób na jednolitą masę.
Z przygotowanej masy mięsnej uformuj kotleciki. Na patelni rozgrzej olej, smaż kotleciki z obu stron na rumiano.
Makaron ugotuj al dente w posolonym wrzątku. Odcedź, dokładnie osącz, wymieszaj z keczupem. Ułóż kotleciki na talerzu. Z zabarwionego keczupem makaronu utwórz zabawne fryzury. Z papryki zrób wesołe buźki, z groszku oczy, z żółtego sera nos. Wykorzystaj pomidory, ogórka, kukurydzę i listki bazylii.

Przepis otrzymaliśmy od Pani Mariki Piekut. Autorka otrzymuje upominek.