Przepis na torcik serowy z bakaliami – pascha

przepis na paschę

Jak przygotować tradycyjną, wielkanocną paschę z bakaliami? Pascha przyrządzana jest zazwyczaj jeden raz w roku – na Wielkanoc.

SKŁADNIKI:
 1 kg białego sera trzykrotnie mielonego
 4 żółtka
 0,5 szklanki gęstej śmietany
 10 dag masła
 0,5 szklanki cukru pudru
 3 łyżki wiórków kokosowych
 3 łyżki soku z pomarańczy
 4 łyżki rodzynek
 5 dag skórki pomarańczowej
 4 łyżeczki żelatyny

DO DEKORACJI:
 2 mandarynki
 2 łyżki posiekanych orzechów
 2 łyżki płatków migdałowych
 Kilka winogron do dekoracji

WYKONANIE:
1. Żelatynę rozpuścić w 6 łyżkach ciepłej przegotowanej wody. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i miękkim masłem, połączyć z serem, śmietaną i pozostałymi składnikami sernika. Na końcu dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać masę.
2. Tortownicę wyłożyć folią, następnie wylać masę serową i wstawić do lodówki na kilka godzin.
3. Gotowy torcik przełożyć na talerz. Udekorować płatkami migdałowymi, orzechami, cząstkami mandarynek oraz winogronami.

Przepis otrzymaliśmy od Pana Grzegorza. Autor otrzymuje upominek:) 



ZOBACZ TAKŻE:przepisyWielkanoc