Przepis na straszne jajka – jajka marmurkowe

Takie jajka z siateczką ciemnych żyłek to popularna chińska przekąska sprzedawana w całej Azji. Są przygotowywane poprzez gotowanie jajek w przyprawach, sosie sojowym i esencji z herbaty.

Efekt “marmurka” uzyskuje się poprzez trzymanie ich w gorącym ciemnym płynie.

Co potrzebujesz:

  • jajka
  • barwniki do jajek
  • w wersji eko – bardzo mocny napar ze skórek cebuli lub mocną esencję herbacianą – jeżeli chcesz by jajka miały dodatkowy ciekawy smak – dodaj rozgniecione ząbki czosnku i ciemny sos sojowy – jak w Chinach
  • ocet

Jak zrobić:

Zagotuj jajka w wodzie 6-7 minut. Potem ostudź w zimnej wodzie aby skorupka odchodziła później bez problemów.

Gdy już ostygną delikatnie stukaj nimi w twardą powierzchnię, tak by strzaskać skorupkę ale nie spowodować jej odpadnięcia.

Potem wymocz jajka w gorących rozpuszczonych barwnikach lub w gorącym ekologicznym smakowym wywarze.

Po 30 minutach zmyj barwniki i przetrzyj jajka octem by utrwalić kolor. Obierz ze skórki.

Strasznego smacznego 🙂

 

TUTAJ znajdziesz inne przepisy i zabawy na Halloween