Przepis na pieczonego banana z sałatką owocową – łódka

przepis na łódkę z banana z sałatką owocową

Łatwy a zarazem atrakcyjny deser dla całej rodziny – pieczony banan z owocami i granolą. A w środku jeszcze roztopiona czekolada! Po prostu pycha!

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 banany
  • 1/4 filiżanki  drobno pokrojonych truskawek
  • 1/3 filiżanki granoli
  • 1/4 filiżanki syropu z agawy, klonowego lub miodu
  • 1/4 filiżanki drobno pokrojonych orzechów włoskich
  • 1/4 drobno połamanej tabliczki czekolady

Sposób wykonania:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.

Bardzo dobrze umyj banany.

Delikatnie rozkrój banana przez środek i krojąc – wyjmij jego zawartość za skórki. Pokrój zawartość na małe kawałki.

Połóż banana na folii do pieczenia. Delikatnie rozchylając skórkę włóż do środka granolę,  truskawki, orzechy i czekoladę, polej miodem lub syropem.

Zawiń w folię i włóż do dobrze rozgrzanego piekarnika na 10 min.

Po wyjęciu możesz jeszcze ozdobić odrobiną bitej śmietany. Pycha!

Smacznego!

 

TUTAJ znajdziesz inne zdrowe przysmaki dla dzieci