Marcepanowe warzywa i owoce

Płatki migdałowe, białko i cukier miksujemy.

Z jednolitej masy lepimy – jak z plasteliny – warzywa i owoce.

Wszystkim małym i dużym łasuchom życzymy pysznej zabawy.

Będziesz potrzebować:

– 200 gr płatków migdałowych

– jedno białko z jaja kurzego

– 100 gr cukru pudru lub miód

– pomarańczowy i zielony barwnik spożywczy

– sok z czarnej jagody i buraka

 

Wykonanie:

Płatki migdałowe, białko i cukier miksujemy aż masa będzie gładka, jednolita.

Teraz lepimy – jak z plasteliny – warzywa i owoce.

 

Jeżeli masa jest zbyt rzadka – dodajemy do niej trochę cukru pudru, jeżeli zbyt twarda – kilka kropel wody lub soku.

Aby ulepić żółte i pomarańczowe warzywa musimy białą masę wymieszać z kilkoma kropelkami pomarańczowego barwnika – barwnik dodajemy po kropelce i wyrabiamy masę palcami (podobnie postępujemy by uzyskać zielony marcepan).

Czerwono-różowy kolor marcepanu ( na malinkę) uzyskamy mieszając żółty marcepan z kilkoma kropelkami soku z buraka, a intensywną czerwień (np. na truskawkę) dodając do „malinki” sok z czarnej jagody.

Ciemno czerwony kolor (na bakłażan) otrzymamy mieszając czerwony marcepan z sokiem z czarnej jagody i zielonym barwnikiem.

Wszystkim małym i dużym łasuchom życzymy pysznej zabawy.

ZOBACZ TAKŻE:owocesłodyczewarzywa