Przepis na lemoniadę jagodową

przepis na lemioniade jagodową

Smak lemoniady to esencja lata. Próbowaliście już wersji z jagodami lub borówkami? Jest zaskakująco pyszna! Cytryny, miód, owoce i lód – do dzieła!

Będziesz potrzebować:

– kilka cytryn

– wyciskarkę do cytrusów

– cukier lub miód

– wodę

– opakowanie borówek amerykańskich

– sitko do przecierania

– kilka kostek lodu

 

Wykonanie:

1. wyciśnij sok z cytryn

2. odmierz 3 razy więcej wody niż masz soku z cytryn (np. jeżeli masz 1/2 szklanki soku z cytryny to potrzebujesz 1 1/2 szklanki wody)

3. wsyp do wody cukier (ok.pół szklanki) lub wlej miód – trudno tu podać właściwą ilość cukru lub miodu, bo zależy od tego, czy chcesz, by lemoniada była bardziej lub mniej słodka

4. umyj jagody lub borówki i rozgnieć na miazgę w mikserze

5. przetrzyj miazgę przez sito, aby pozbyć się skórek

6. wlej ją do wody z cukrem/miodem

7. dodaj sok z cytryn

8. spróbuj, czy nie potrzeba więcej cukru lub miodu do smaku

9. wrzuć kilka kostek lodu, lub wstaw lemoniadę do lodówki