Przepis na ciasteczka – kulki śniegowe

przepis na ciasteczka kluki śniegowe

Te wyjątkowe kulki śniegowe są przepyszne. Słodkie i kruche, rozpływają się w ustach. A do tego śnieg, z którego są rzekomo zrobione, smakuje… włoskimi orzechami!

Będziesz potrzebować:

– 1 szklankę obranych orzechów włoskich

– 1 kostkę masła

– 1/2 szklanki cukru pudru do ciasta + trochę do posypania

– 2 szklanki mąki

– 1 łyżeczkę olejku waniliowego lub syropu klonowego

 

Wykonanie:

W mikserze bardzo drobno zmiksuj orzechy włoskie. Odstaw. Rozprowadź razem cukier puder z margaryną lub masłem.

Dodaj wanilię lub syrop klonowy.

Dodaj mąkę i orzechy. Ugnieć całość.

Pozwól dzieciakom uformować nieduże kulki.

Układaj je niezbyt gęsto na blasze. Pieczcie w mocno nagrzanym piekarniku ok.10 min.

Po upieczeniu jeszcze ciepłe obtaczajcie w cukrze pudrze.

Smakują smakowicie – chociaż nie jak kulki ze śniegu tylko jak kulki z piasku

Zróbcie je – sami zobaczycie.

SMACZNEGO!



ZOBACZ TAKŻE:przepisysłodyczezima