Przepis na placki z jabłkiem

przepis na placki z jabłkiem

Pyszny, ciepły deser. Robi się go kilka minut, a nie ma domownika, którego nie skusiłyby tak smacznie podane jabłka. My z mężem znamy ten smak z dzieciństwa i z pełną odpowiedzialnością stwierdzamy, że nie stracił na “uroku”. Tajemnicą sukcesu są chyba pyszne, jesienne, chrupiące jabłka.

Potrzebne będzie ciasto naleśnikowe (bardziej gęste niż na “normalne” naleśniki – możesz skorzystać z tego przepisu) oraz jabłka w krążkach grubości około pół centymetra z wyciętymi gniazdami nasiennymi.

My w cieście naleśnikowym wykorzystujemy zamiast mleka wodę z racji alergii na mleko u naszego synka. Nie ma to wpływu na smak.

Do gęstego ciasta wrzucamy krążki, otaczamy ciastem ze wszystkich stron, a potem na łyżce przenosimy je na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy na rumiano, wykładamy na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się chociaż odrobiny tłuszczu, a potem zasypujemy cukrem pudrem i … zjadamy w ilościach hurtowych.

Smacznego!