Kokosowy przysmak z owocami

Kokosowy-przysmak-z-owocami

Wygląda kolorowo i samkowicie. Maluchy chętnie pomogą w przygotowaniu tego ciasta i… podjadaniu owoców.

SKŁADNIKI:
 1,5 szklanki mąki
 szczypta soli
 3/4 szklanki cukru
 0,5 szklanki wiórków kokosowych
 20 dag masła
 2 żółtka
 1 słoik marmolady śliwkowej
 30-40 dag owoców
 1 op. galaretki np. cytrynowej lub specjalna galaretka do kiwi
 owoce

WYKONANIE:
1. Mąkę przesiej na stolnicę, wymieszaj z cukrem, szczyptą soli i wiórkami kokosowymi. Dodaj masło oraz żółtka. Składniki posiekaj ostrym nożem, a następnie rękoma zagnieć szybko kruche ciasto.
2. Oderwij kawałek ciasta, z reszty uformuj kulę, owiń ją w folię spożywczą, odstaw na 30 min do lodówki. Schłodzone ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na identyczne placki. Przełóż je na blachę. Odłożone ciasto (miękkie) umieść w szprycy, na jednym placku wyciśnij rant. Piecz na złoto w temp. 200 stopni (ok. 20 min.)
3. Marmoladę podgrzej, przetrzyj przez sito. Posmaruj jeden placek, przykryj drugim z rantem. Wierzch również posmaruj marmoladą.
4. Owoce umyj, obierz, pokrój na cząstki i ułóż na mazurku. Zalej tężejącą galaretką.

Przepis otrzymaliśmy od Pana Grzegorza. Autor otrzymuje upominek.