Kokosowy bałwanek na cieście

Ciasto wymaga trochę pracy, ale dzieci na pewno chętnie pomogą, a taki efekt wart jest zachodu.

Składniki:
• 2 jajka
• 1 szklanka cukru
• 4 łyżki miodu
• 2 łyżki tłuszczu
• 2 łyżki śmietany
• 5,5 szklanki maki
• 1,2 łyżeczki sody
• 1 litr mleka
• 8 łyżek kaszy manny
• 1 kostka margaryny
• 1 szklanka cukru

Przygotowanie:
Jajka ucieramy w miseczce z cukrem. W miseczce mieszamy mąkę i sodę. Miksujemy 4 łyżki miodu z tłuszczem, śmietaną, mąka, sodą. Łączymy wszystkie składniki z cukrem utartym z jajami.

Zagniatamy ciasto. Kroimy jak na kopytka w 4 równe części (powinien wyjść walec- rulonik). Rozwałkowujemy każdą część, przekładamy do 4 form do ciasta pieczemy w piekarniku 20 minut na brązowy kolor.

W garnku gotujemy mleko, kaszę.
Kostkę margaryny oraz cukier ucieramy. Studzimy. Łączymy masy, tak przygotowany farsz przekładamy między 3 placki (warstwami) . Wierzch dekorujemy według uznania czekolada, lukrem, orzechami bądź za pomocą wiórek kokosowych i szablonów formujemy bałwanka. Wstawiamy do lodówki na 50 minut.

Kokosowy bałwanek na cieście

Gotowe!

Przepis otrzymaliśmy od Pani Anity Spychalskiej – Mlak. Autorka otrzymuje upominek.