Przepis na jagodzianki i tarty drożdżowe z jagodami

przepis na jagodzianki i tarty drożdżowe z jagodami

Takie pyszności wymają trochę pracy i zaangażowania, ale efekt jest tego wart!

Najpierw robimy rozczynę na ciasto drożdżowe:
– 2 szklanki mąki,
– 5 dkg drożdży rozrabiamy z letnią wodą
– 1 łyżeczka cukru
Z tych składników wyrabiamy ciasto – jest to rozczyna i pozostawiamy ją w ciepłym miejscu aż wyrośnie.

Kruszonka – składniki:
– 0,5 kg mąki,
– 1/4 szklanki cukru kryształu,
– 10 dkg margaryny
Z tych skladników wyrabiamy kruszonkę i wkładamy do miski lub pojemnika.

Składniki na ciasto:
– 1 kg mąki
– 1 szklanka mleka,
– 1 cukier waniliowy
– 1/2 szklanki cukru kryształu,
– 1/2 szklanki oleju,
– 2 jajka,
– szczypta soli.

Owoce:
– około 1 litra jagód,
– 1 kg nektarynek lub brzoskwiń lub moreli
– 1/2 kg śliwek

Składniki na jagodzianki

Wykonanie:
Gdy rozczyna wyrośnie dodajemy do niej pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto drożdżowe. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto na jagodzianki

Gdy ciasto wyrośnie należy je przerobić. Tą czynność powtarzamy jeszcze raz. Po dwukrotnym przerobieniu ciasta i wyrośnięciu rozkładamy kawałki ciasta na posypaną mąką stolnicę. Kawałki rozgniatamy na placki, wkładamy do jednego 2 łyżeczki wymytych jagód, sklejamy i sklejoną stroną układamy jagodzanki na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Na koniec jagodzianki posypujemy kruszonką (lub nie – gdy np. ktoś nie lubi) i gdy wyrosną, wkładamy do nagrzanego piekarnika .
pieczemy w temp. 180 stopni Celsjusza i czekamy aż się upieką – na złoty kolor.
Przekładamy jagodzianki do koszyka lub jakiegoś naczynia.

Pyszne jagodzianki przed upieczeniem

Blaszki ponownie wykładamy papierem , rozwałkowujemy ciasto drożdżowe na cienkie placki i kładziemy na blaszki, na ciasto wykładamy owoce, na owoce kruszonkę, czekamy chwilę aż wyrosną i wkładamy do piekarnika i pieczemy pyszne tarty owocowe.
Smacznego!

Upieczone pyszne drożdżowe jagodzanki

Przepis otrzymaliśmy od Pani Krystyny Janiszewskiej. Autorka otrzymuje upominek:)