Przepis na jeża z gruszki i winogron

Jeżyk z owoców to sposób na zabawę z dzieckiem w kuchni, a potem na pyszny deser. Tylko czy nie będzie szkoda zjadać swojego dzieła? My podjadaliśmy składniki już w trakcie radosnej twórczości, a potem zaczęliśmy od skarbów, które jeżyk niósł na kolcach.

Będziecie potrzebować:
– dużą podłużną gruszkę,
– winogrona,
– wykałaczki,
– dwa goździki, rodzynki lub kawałeczki suszonej śliwki,
– kilka cząstek kolorowych owoców lub warzyw (tutaj pomidorki koktajlowe, mandarynki i brzoskwinie, pięknie wyglądają też maliny, truskawki, jabłka)

 

Opiekun obiera gruszkę mniej więcej na połowie długości (węższą cześć), zostawiając “nosek” z ogonka i w część ze skórką wbija wykałaczki. Dzieci nabijają na nie winogrona i na niektóre wyżej – inne owoce. Potem na kawałki wykałaczek nakładamy rodzynki robiąc z nich oczy i nasz jeżyk gotowy.

Smacznego!

Zobaczcie na filmie jak zrobić jeżyka:

Anna Perlińska-Supeł

Anna Perlińska-Supeł

Redaktor Naczelna MiastoDzieci.pl. Mama Adasia. Miłośniczka mocnego brzmienia, koncertów rockowych (które chętnie recenzuje na blogu) i ciszy leśnego popołudnia. Pedagog z wykształcenia. Praca z dziećmi to jej pasja.