Przepis na jeża z gruszki i winogron

Gruszkowy-jeżyk - przepis

Będziecie potrzebować:
– dużą podłużną gruszkę,
– winogrona,
– wykałaczki,
– dwa goździki, rodzynki lub kawałeczki suszonej śliwki,
– kilka cząstek kolorowych owoców lub warzyw (tutaj pomidorki koktajlowe, mandarynki i brzoskwinie, pięknie wyglądają też maliny, truskawki, jabłka)

 

przepis na gruszkowe jeże

Opiekun obiera gruszkę mniej więcej na połowie długości (węższą cześć), zostawiając „nosek” z ogonka i w część ze skórką wbija wykałaczki. Dzieci nabijają na nie winogrona i na niektóre wyżej – inne owoce. Potem na kawałki wykałaczek nakładamy rodzynki robiąc z nich oczy i nasz jeżyk gotowy.

Smacznego!

Zobaczcie na filmie jak zrobić jeżyka:

Anna Perlińska-Supeł

Anna Perlińska-Supeł

Najlepsza kucharka i mama rezolutnego kilkulatka oraz kilkumiesięcznego urwisa. Kocha książki dla dzieci i uważa, że MiastoDzieci.pl powinno pisać głównie o nich. Pracuje też w liceum i trochę ukrywa przed uczniami swoją słabość do koncertów heavymetalowych. Szalona fanka grzybobrania – uważa, że jesień powinna trwać cały rok.

ania@miastodzieci.pl

zapis na newsletter - prezent
Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo! wybierz eBook dla siebie
zapis na newsletter - prezent