Przepis na faszerowane jajka – zwierzątka

Wesołe zwierzaki z pieczarkowo – jajecznym nadzieniem. Takiemu wielkanocnemu daniu nie oprze się ani dziecko, ani dorosły!

Składniki:

  • 6-8 jajek
  • 7 pieczarek
  • 1 cebulka
  • 1 łyżka oleju
  • kilka łyżek majonezu
  • sól, pieprz

Do dekoracji:

  • pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki twarożku
  • papryka czerwona
  • papryka żółta
  • ogórek konserwowy
  • szczypiorek
  • sałata

Jaja ugotować na twardo. Ostudzić. Cebulę i pieczarki drobniutko posiekać i obsmażyć na oleju. Doprawić solą i pieprzem.
Jajka obrać ze skorupek i lekko odciąć dół jaka aby wyjąć żółtka . Żółtka wymieszać z pieczarkami z cebulką oraz posiekaną natką pietruszki .Jajka napełniać farszem. Udekorować papryką, szczypiorkiem, tworząc kurczaczki, kaczuszki i króliczki. Część jajek można przekroić na pół i wypełnić farszem.

Przepis otrzymaliśmy od Pani Marzeny. Autorka otrzymuje upominek.



ZOBACZ TAKŻE:odżywianieWielkanoc