Przepis na dżem truskawkowy z piankami jojo

Sezon na truskawki trwa zdecydowanie zbyt krótko. Można jednak spróbować zamknąć smak lata w słoiku z truskawkowym dżemem.

Składniki:
700 g truskawek,
300 g cukru żelującego,
250 g pianek jojo,
100 ml śmietany kremówki,
sok z cytryny,
2 łyżeczki cukru waniliowego

 Pokroić truskawki na kawałki. Włożyć do garnka cukier żelujący, cukier waniliowy oraz sok z cytryny. Następnie wszystko razem wymieszać i pozostawić na 30 minut. Po upłynięciu tego czasu zagotować i gotować około 3 minut.
Pokroić na kawałki pianki jojo. Przełożyć do rondelka i razem z kremówką zagotować. Gotować na małym ogniu, aż pianki się całkiem rozpuszczą.

Słoiki od razu napełniać gorącą konfiturą (pozostawiając ok. 1/3 miejsca na masę piankową). Dopełnić masą piankową. Słoiki zakręcić i odwrócić dekielkami do dołu, zostawić na 5 minut. Następnie pozostawić do ostygnięcia.

Przepis na dżem otrzymaliśmy od Pani Lidii Ciopała. 



ZOBACZ TAKŻE:owoceprzepisywitaminy