Ciasto z ukrytym sercem

Słodki wypiek z czerwonym sercem w środku będzie zaskoczeniem dla każdego. Jak to zrobić? Wystarczą odpowiednie formy do ciasta i osobne przygotowanie czerwonego środka i jasnej masy. Na koniec ciasto polewa się czekoladą i gotowe!

Będziesz potrzebować:
kostka margaryny do pieczenia  – 400 gramów
cukier – 400 gramów
jajko – 8 sztuk
mąka pszenna – 600 gramów
mleko – 200 mililitrów
czerwony barwnik spożywczy – 1 opakowanie
czekolada – 200 gramów

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Nasmaruj tłuszczem i obsyp mąką długą prostokątną formę (dł. ok. 30cm lub keksówkę 22x12cm).

2. Utrzyj na gładką masę 200g margaryny i 200g cukru. Dodać 4 jajka (po jednym) i stopniowo miksować.

3. W osobnej misce wymieszaj 300g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli i dodawaj masę z tłuszczu i cukru oraz 100 ml mleka.

4. Zabarwij masę na czerwono barwnikiem spożywczym (zacznij od niewielkiej ilości i dodawaj stopniowo, aż do uzyskania żądanego koloru).

5. Przełóż masę do przygotowanej formy i piec przez ok. 55 minut. Sprawdź szpikulcem; jeśli będzie czysty po wyjęciu, to ciasto jest gotowe. Pozostaw ciasto do ostygnięcia przez 10 minut, a następnie wyjąć z formy.

6. Przełóż na drucianą podstawkę i pozostawić do całkowitego schłodzenia. Następnie pokroić na grube plastry. Z plastrów ciasta wyciąć serca.

7. Przygotuj masę po raz drugi według punktów 1-3.

8. Wylej niewielką ilość masy na dno przygotowanej formy. Ułóż serca blisko siebie w rzędzie. Wypełnij formę resztą masy. Piecz przez ok. 50 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do schłodzenia jak poprzednio.

9. Można oblać czekoladą. Roztopić 200g czekolady w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Oblać schłodzone ciasto. Pokroić ciasto na kawałki i podawać z sercem.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości organizatorów programu Zdrowe Tłuszcze.

 

 

Zapisz się na newsletter !