Przepis na ciasto brzoskwiniowe z budyniem

Ciasto z galeretką i brzoskwiniami. Pyszny deser… Smacznego!

BISZKOPT:
• 3 jajka
• 1/2 szklanki cukru
• 2 łyżki ciepłej wody
• 1 łyżka octu
• 2 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

PONADTO:
• opakowanie galaretki brzoskwiniowej
• 50 dag brzoskwiń
• opakowanie budyniu malinowego

PRZYGOTOWANIE:
Żółtka z cukrem, wodą i octem ubić do białości. Dodać obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i przesiane przez sito. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej pergaminem. Piec ok. 20 min. W temperaturze 180oC
Budyń ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Schłodzić i wylać na biszkoptowy blat. Zastudzić. Brzoskwinie umyć, obrać ze skórki, wypestkować i pokroić w kosteczkę.
Galaretkę rozpuścić w połowie podanej ilości wody. Gdy zacznie tężeć, wylać na ciasto i obłożyć pokrojonymi brzoskwiniami. Schłodzić.

Przepis otrzymaliśmy od Pani Mariki Piekut.