Brzoskwiniowa pianka

Brzoskwiniowa-pianka

Słoneczne brzoskwinie to prawdziwy dar późnego lata. Warto je wykorzystywać w różnych kombinacjach.


Składniki:

• 3 jajka
• 6 dojrzałych brzoskwiń
• Sok z połowy cytryny
• 2 łyżki cukru pudru
• 2 łyżki mleka
• 50 dag miałkiego cukru
• Opakowanie jasnej galaretki owocowej
• Melisa do dekoracji

Przygotowanie:
• 4 brzoskwinie obierz, usuń pestki i pokrój, a następnie zmiksuj z sokiem cytrynowym. Wymieszaj z cukrem pudrem i mlekiem.
• Przez 5 minut ubijaj jajka z cukrem w kąpieli wodnej. Wyjmij z kąpieli i ubijaj dalej, aż piana wystygnie i zgęstnieje. Dodaj do niej krem brzoskwiniowy.
• Pozostałe brzoskwinie umyj i pokrój w kawałki. Porozkładaj je do pucharków, zalej tężejącą galaretką, na wierzch wyłóż krem brzoskwiniowy. Wstaw do lodówki. Przed podaniem udekoruj melisą.

Przepis otrzymaliśmy od Pani Eweliny Modelewskiej. Autorka otrzymuje upominek