Przepis na ciasteczka – biszkoptowe pisanki

Piękna i smaczna ozdoba wielkanocnego stołu. Żaden łasuch się nie oprze takiej pisance biszkoptowej:)

Składniki na ciasto:
 1 szklanka mąki
 0,5 szklanki cukru
 1 Cukier waniliowy
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 4 jajka
 3 łyżki oliwy
 3 łyżki wody
 0,5 łyżeczki octu
 szczypta soli

Składniki na lukier:
 1,5 szklanki cukru pudru
 Sok i otarta skórka z 1 cytryny
 Kolorowe barwniki spożywcze

Jak wykonać:
1. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym dodaj olej, wodę, ocet oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wszystko zmiksuj. Białka ubij ze szczyptą soli, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
2. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto. Piecz biszkopt na złoty kolor (ok. 15-20 minut ).
3. Wycinaj  z ciasta  pisanki – możesz to zrobić dużą foremką do ciasteczek ale też możesz zrobić własną formę z kartonu i wycinać nożem dookoła formy.
5. Lukier: do cukru dodawaj po troszku sok z cytryny i ucieraj na gładką masę, pod koniec dodaj otartą skórkę. Gotowym lukrem posmaruj pisanki. Do pozostałego lukru dodawaj barwniki i ozdób pisanki.