Biszkoptowe pisanki

Piękna i smaczna ozdoba wielkanocnego stołu. Żaden łasuch się nie oprze takiej pisance biszkoptowej:)

SKŁADNIKI:
 1 szklanka mąki
 0,5 szklanki cukru
 1 Cukier waniliowy
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 4 jajka
 3 łyżki oliwy
 3 łyżki wody
 0,5 łyżeczki octu
 szczypta soli
KREM:
 2 szklanki mleka
 1 Budyń śmietankowy
 Łyżka mąki pszennej
 Łyżka mąki ziemniaczanej
 3-4 łyżki cukru
 10 dag masła
LUKIER:
 1,5 szklanki cukru pudru
 Sok i otarta skórka z 1 cytryny
 Kolorowe barwniki spożywcze
WYKONANIE:
1. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym dodaj olej, wodę, ocet oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wszystko zmiksuj. Białka ubij ze szczyptą soli, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
2. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto. Piecz biszkopt na złoty kolor (ok. 15-20 minut ).
3. Krem: obydwie mąki, proszek budyniowy i cukier wymieszaj ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotuj, wlej rozrobione mąki i ciągle mieszając ugotuj gęsty budyń. Przestudź.
Utrzyj masło, ciągle ucierając dodawaj po łyżce budyniu, aż powstanie pulchny krem.
4. Wytnij z kartonu szablon w kształcie dużego jajka, przykładaj do ciasta i wykrawaj puszyste pisanki. Przekrój je poziomo na dwie połowy, smaruj kremem i składaj.
5. Lukier: do cukru dodawaj po troszku sok z cytryny i ucieraj na gładką masę, pod koniec dodaj otartą skórkę. Gotowym lukrem posmaruj pisanki. Do pozostałego lukru dodawaj barwniki i ozdób pisanki.

Przepis otrzymaliśmy od Pana Grzegorza. Autor otrzymuje upominek.