Aniołki z masy solnej

anioł

W masie solnej możemy z łatwością odciskać różne przedmioty i tworzyć ciekawe wzory. Miasto Dzieci zachęca Was do wykonania aniołka, którego będziecie mogli powiesić na świątecznej choince.

Będziesz potrzebować:
– szklanka mąka
– szklanka soli
– ok. 3/4 szklanki wody
– spinacze biurowe
– farby akrylowe
– piekarnik (uwaga! piekarnik obsługują osoby dorosłe!!!)

Wykonanie:

1. Wyrabiamy masę solną według przepisu:

Mąkę wymieszaj z solą i dodawaj wodę (tyle aby masa była plastyczna ale nie zbyt rzadka), wyrabiaj 5-10 minut.
– jeśli masa jest zbyt rzadka dodawaj do niej mąki do momentu kiedy będzie się dało formować kształty

2. Lepimy aniołki

– najlepiej jest lepić od razu na blasze do pieczenia – masa łatwo się odkształca
– zanim weźmiesz się za lepienie szczegółów takich jak włosy, podłóż pod główkę aniołka odgięty spinacz, tak aby powstał haczyk umożliwiający zawieszenie figurki
– w masie solnej możemy z łatwością odciskać różne przedmioty, tworząc ciekawe wzory na ubranku i na skrzydełkach

3. Utwardzamy aniołki w piekarniku – suszymy figurki w piekarniku w niskiej temperaturze (50 – 70 stopni) do momentu kiedy nie zaczną nabierać lekko brązowawego koloru (najlepiej to widać przy brzegach)

4. Malujemy – po pomalowaniu farbami akrylowymi figurki można pokryć specjalnym lakierem bezbarwnym, co nada im połysku i utrwali farbę

Pomysł na aniołka przysłała Marta Grabowska.