marcepanowe warzywa i owoce. Zabawy, przepisy dla dzieci


Płatki migdałowe, białko i cukier miksujemy. Z jednolitej masy lepimy - jak z plasteliny - warzywa i owoce. Wszystkim małym i dużym łasuchom życzymy pysznej zabawy.

Będziesz potrzebować:

- 200 gr płatków migdałowych

- jedno białko z jaja kurzego

- 100 gr cukru pudru lub miód

- pomarańczowy i zielony barwnik spożywczy

- sok z czarnej jagody i buraka

 

Wykonanie:

Płatki migdałowe, białko i cukier miksujemy aż masa będzie gładka, jednolita.

Teraz lepimy - jak z plasteliny - warzywa i owoce.

 

Jeżeli masa jest zbyt rzadka - dodajemy do niej trochę cukru pudru, jeżeli zbyt twarda - kilka kropel wody lub soku.

Aby ulepić żółte i pomarańczowe warzywa musimy białą masę wymieszać z kilkoma kropelkami pomarańczowego barwnika - barwnik dodajemy po kropelce i wyrabiamy masę palcami (podobnie postępujemy by uzyskać zielony marcepan).

Czerwono-różowy kolor marcepanu ( na malinkę) uzyskamy mieszając żółty marcepan z kilkoma kropelkami soku z buraka, a intensywną czerwień (np. na truskawkę) dodając do "malinki" sok z czarnej jagody.

Ciemno czerwony kolor (na bakłażan) otrzymamy mieszając czerwony marcepan z sokiem z czarnej jagody i zielonym barwnikiem.

Wszystkim małym i dużym łasuchom życzymy pysznej zabawy.

 
zostaw komentarz
Twoje imię lub nick
CAPTCHA Image Przeładuj
Przepisz kod z obrazka
Twój komentarz Wyślij komentarz
komentarze
Brak komentarzy
NA KAŻDĄ OKAZJĘ...


Odbierz prezent od Miasta Dzieci!
Zakupy
dodaj produkt
Masz dość zmartwień, problemów i stresu? Te warsztaty internetowe uproszczą Ci życie
Oferujemy produkty stymulujące zmysł dotyku i nie tylko. Sprawdź!
lekkie przenośne siedzisko samochodowe dla dzieci 4-11 lat o wadze 15-36 kg, mieści się w damskiej torebce !
cena: 159 zł
W naszej ofercie znajdą Państwo zabawki, które łączą zabawę z nauką. Polecamy!
 
KALENDARZ WYDARZEŃ
lipiec 
dzisiaj
Pn Wt śr Cz Pt So Nd
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
nasi eksperci
Wojciech Eichelberger
Psycholog, psychoterapeuta, współtwórca Instytutu Psychoimmunologii
Aneta Strelau
Dietetyk kliniczny z wieloletnim doświadczeniem
zadaj pytanie