marcepanowe warzywa i owoce. Zabawy, przepisy dla dzieci


Płatki migdałowe, białko i cukier miksujemy. Z jednolitej masy lepimy - jak z plasteliny - warzywa i owoce. Wszystkim małym i dużym łasuchom życzymy pysznej zabawy.

Będziesz potrzebować:

- 200 gr płatków migdałowych

- jedno białko z jaja kurzego

- 100 gr cukru pudru lub miód

- pomarańczowy i zielony barwnik spożywczy

- sok z czarnej jagody i buraka

 

Wykonanie:

Płatki migdałowe, białko i cukier miksujemy aż masa będzie gładka, jednolita.

Teraz lepimy - jak z plasteliny - warzywa i owoce.

 

Jeżeli masa jest zbyt rzadka - dodajemy do niej trochę cukru pudru, jeżeli zbyt twarda - kilka kropel wody lub soku.

Aby ulepić żółte i pomarańczowe warzywa musimy biał± masę wymieszać z kilkoma kropelkami pomarańczowego barwnika - barwnik dodajemy po kropelce i wyrabiamy masę palcami (podobnie postępujemy by uzyskać zielony marcepan).

Czerwono-różowy kolor marcepanu ( na malinkę) uzyskamy mieszaj±c żółty marcepan z kilkoma kropelkami soku z buraka, a intensywn± czerwień (np. na truskawkę) dodaj±c do "malinki" sok z czarnej jagody.

Ciemno czerwony kolor (na bakłażan) otrzymamy mieszaj±c czerwony marcepan z sokiem z czarnej jagody i zielonym barwnikiem.

Wszystkim małym i dużym łasuchom życzymy pysznej zabawy.

 
zostaw komentarz
Twoje imię lub nick
CAPTCHA Image Przeładuj
Przepisz kod z obrazka
Twój komentarz Wy¶lij komentarz
komentarze
Brak komentarzy
Darmowy e-book dla Ciebie
NA KAŻDˇ OKAZJĘ...


Zakupy
dodaj produkt
Oferujemy pomysłowe artykuły, które pozwol± stworzyć piękne dzieła.
Te warsztaty internetowe s± dla Ciebie!
Rabat 10% od 26.11 do 6.12 - Zapraszamy do skorzystania z rabatu na zabawki drewniane z kuponem 10Drewno
Masz do¶ć zmartwień, problemów i stresu? Te warsztaty internetowe uproszcz± Ci życie
Odbierz prezent od Miasta Dzieci!
 
KALENDARZ WYDARZEŃ
listopad 
dzisiaj
Pn Wt ¶r Cz Pt So Nd
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
nasi eksperci
Wojciech Eichelberger
Psycholog, psychoterapeuta, współtwórca Instytutu Psychoimmunologii
Aneta Strelau
Dietetyk kliniczny z wieloletnim doświadczeniem
zadaj pytanie