marcepanowe warzywa i owoce. Zabawy, przepisy dla dzieci


Płatki migdałowe, białko i cukier miksujemy. Z jednolitej masy lepimy - jak z plasteliny - warzywa i owoce. Wszystkim małym i dużym łasuchom życzymy pysznej zabawy.

Będziesz potrzebować:

- 200 gr płatków migdałowych

- jedno białko z jaja kurzego

- 100 gr cukru pudru lub miód

- pomarańczowy i zielony barwnik spożywczy

- sok z czarnej jagody i buraka

 

Wykonanie:

Płatki migdałowe, białko i cukier miksujemy aż masa będzie gładka, jednolita.

Teraz lepimy - jak z plasteliny - warzywa i owoce.

 

Jeżeli masa jest zbyt rzadka - dodajemy do niej trochę cukru pudru, jeżeli zbyt twarda - kilka kropel wody lub soku.

Aby ulepić żółte i pomarańczowe warzywa musimy biał± masę wymieszać z kilkoma kropelkami pomarańczowego barwnika - barwnik dodajemy po kropelce i wyrabiamy masę palcami (podobnie postępujemy by uzyskać zielony marcepan).

Czerwono-różowy kolor marcepanu ( na malinkę) uzyskamy mieszaj±c żółty marcepan z kilkoma kropelkami soku z buraka, a intensywn± czerwień (np. na truskawkę) dodaj±c do "malinki" sok z czarnej jagody.

Ciemno czerwony kolor (na bakłażan) otrzymamy mieszaj±c czerwony marcepan z sokiem z czarnej jagody i zielonym barwnikiem.

Wszystkim małym i dużym łasuchom życzymy pysznej zabawy.

 
zostaw komentarz
Twoje imię lub nick
CAPTCHA Image Przeładuj
Przepisz kod z obrazka
Twój komentarz Wy¶lij komentarz
komentarze
Brak komentarzy
NA KAŻDˇ OKAZJĘ...


Odbierz prezent od Miasta Dzieci!
 
KALENDARZ WYDARZEŃ
marzec 
dzisiaj
Pn Wt ¶r Cz Pt So Nd
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
nasi eksperci
Wojciech Eichelberger
Psycholog, psychoterapeuta, współtwórca Instytutu Psychoimmunologii
Aneta Strelau
Dietetyk kliniczny z wieloletnim doświadczeniem
zadaj pytanie
 
swiss cheap replica watchesreplica watches replica watches uk rolex replica watches replica watches replica watches replica watches uk