Aniołki z masy solnej. Zabawy, przepisy dla dzieci


Najlepiej jest lepić z masy solnej od razu na blasze do pieczenia - masa łatwo się odkształca. W masie solnej możemy z łatwo¶ci± odciskać różne przedmioty, tworz±c ciekawe wzory na ubranku i na skrzydełkach.

Będziesz potrzebować:

- szklanka m±ka

- szklanka soli

- ok. 3/4 szklanki wody

- spinacze biurowe

- farby akrylowe

- piekarnik (uwaga! piekarnik obsługuj± osoby dorosłe!!!)

 

Wykonanie:

1. Wyrabiamy masę soln± według przepisu:

M±kę wymieszaj z sol± i dodawaj wodę (tyle aby masa była plastyczna ale nie zbyt rzadka), wyrabiaj 5-10 minut.

- je¶li masa jest zbyt rzadka dodawaj do niej m±ki do momentu kiedy będzie się dało formować kształty

2. Lepimy aniołki

- najlepiej jest lepić od razu na blasze do pieczenia - masa łatwo się odkształca

- zanim weĽmiesz się za lepienie szczegółów takich jak włosy, podłuż pod główkę aniołka odgięty spinacz, tak aby powstał haczyk umożliwiaj±cy zawieszenie figurki

- w masie solnej możemy z łatwo¶ci± odciskać różne przedmioty, tworz±c ciekawe wzory na ubranku i na skrzydełkach

3. Utwardzamy aniołki w piekarniku - suszymy figurki w piekarniku w niskiej temperaturze (50 – 70 stopni) do momentu kiedy nie zaczn± nabierać lekko br±zowawego koloru (najlepiej to widać przy brzegach)

4. Malujemy - po pomalowaniu farbami akrylowymi figurki można pokryć specjalnym lakierem bezbarwnym, co nada im połysku i utrwali farbę

 

Aniołka na choinkę zrobiła Marta Grabowska.

 
zostaw komentarz
Twoje imię lub nick
CAPTCHA Image Przeładuj
Przepisz kod z obrazka
Twój komentarz Wy¶lij komentarz
komentarze
Natkus
2010-11-03 18:18:25
Super przepis! Ale jaka jest m±ka? Normalna czy jaka¶ inna? Tobie ten Anioł z tymi składnikami się udał? NAPEWNO TE SKŁADNIKI??

Anioł.pl
2010-11-06 09:25:25
My znamy troszkę inny przepis, ale najważniejsze, żeby wyszło:) Zapraszamy na naszego bloga. Mnóstwo zdjęć efektów naszych prac i pomysłów na ciekawe wykonania: http://masosolnie.blog.onet.pl/

Anna
2011-12-18 23:36:04
Wydaje mi się, że za dużo wody w tym przepisie - ja robię z takiego : 200g m±ki, 200g soli i 125ml wody i wychodzi w sam raz:)

ja¶
2013-11-08 20:46:32
fajnie

mitka3214
2013-12-17 16:09:16
bardzo pomocne moim zdaniem supcio

Darmowy e-book dla Ciebie
NA KAŻDˇ OKAZJĘ...


Zakupy
dodaj produkt
Te warsztaty internetowe s± dla Ciebie!
Oferujemy pomysłowe artykuły, które pozwol± stworzyć piękne dzieła.
Masz do¶ć zmartwień, problemów i stresu? Te warsztaty internetowe uproszcz± Ci życie
Rabat 10% od 26.11 do 6.12 - Zapraszamy do skorzystania z rabatu na zabawki drewniane z kuponem 10Drewno
Odbierz prezent od Miasta Dzieci!
 
KALENDARZ WYDARZEŃ
grudzień 
dzisiaj
Pn Wt ¶r Cz Pt So Nd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
nasi eksperci
Wojciech Eichelberger
Psycholog, psychoterapeuta, współtwórca Instytutu Psychoimmunologii
Aneta Strelau
Dietetyk kliniczny z wieloletnim doświadczeniem
zadaj pytanie