empikschool_belka_250815

Aniołki z masy solnej. Zabawy, przepisy dla dzieci


Najlepiej jest lepić z masy solnej od razu na blasze do pieczenia - masa łatwo się odkształca. W masie solnej możemy z łatwością odciskać różne przedmioty, tworząc ciekawe wzory na ubranku i na skrzydełkach.

Będziesz potrzebować:

- szklanka mąka

- szklanka soli

- ok. 3/4 szklanki wody

- spinacze biurowe

- farby akrylowe

- piekarnik (uwaga! piekarnik obsługują osoby dorosłe!!!)

 

Wykonanie:

1. Wyrabiamy masę solną według przepisu:

Mąkę wymieszaj z solą i dodawaj wodę (tyle aby masa była plastyczna ale nie zbyt rzadka), wyrabiaj 5-10 minut.

- jeśli masa jest zbyt rzadka dodawaj do niej mąki do momentu kiedy będzie się dało formować kształty

2. Lepimy aniołki

- najlepiej jest lepić od razu na blasze do pieczenia - masa łatwo się odkształca

- zanim weźmiesz się za lepienie szczegółów takich jak włosy, podłuż pod główkę aniołka odgięty spinacz, tak aby powstał haczyk umożliwiający zawieszenie figurki

- w masie solnej możemy z łatwością odciskać różne przedmioty, tworząc ciekawe wzory na ubranku i na skrzydełkach

3. Utwardzamy aniołki w piekarniku - suszymy figurki w piekarniku w niskiej temperaturze (50 – 70 stopni) do momentu kiedy nie zaczną nabierać lekko brązowawego koloru (najlepiej to widać przy brzegach)

4. Malujemy - po pomalowaniu farbami akrylowymi figurki można pokryć specjalnym lakierem bezbarwnym, co nada im połysku i utrwali farbę

 

Aniołka na choinkę zrobiła Marta Grabowska.

 
zostaw komentarz
Twoje imię lub nick
CAPTCHA Image Przeładuj
Przepisz kod z obrazka
Twój komentarz Wyślij komentarz
komentarze
Natkus
2010-11-03 18:18:25
Super przepis! Ale jaka jest mąka? Normalna czy jakaś inna? Tobie ten Anioł z tymi składnikami się udał? NAPEWNO TE SKŁADNIKI??

Anioł.pl
2010-11-06 09:25:25
My znamy troszkę inny przepis, ale najważniejsze, żeby wyszło:) Zapraszamy na naszego bloga. Mnóstwo zdjęć efektów naszych prac i pomysłów na ciekawe wykonania: http://masosolnie.blog.onet.pl/

Anna
2011-12-18 23:36:04
Wydaje mi się, że za dużo wody w tym przepisie - ja robię z takiego : 200g mąki, 200g soli i 125ml wody i wychodzi w sam raz:)

jaś
2013-11-08 20:46:32
fajnie

mitka3214
2013-12-17 16:09:16
bardzo pomocne moim zdaniem supcio

NA KAŻDĄ OKAZJĘ...


Zakupy
dodaj produkt
Te warsztaty internetowe są dla Ciebie!
Odbierz prezent od Miasta Dzieci!
 
KALENDARZ WYDARZEŃ
sierpień 
dzisiaj
Pn Wt śr Cz Pt So Nd
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
nasi eksperci
Wojciech Eichelberger
Psycholog, psychoterapeuta, współtwórca Instytutu Psychoimmunologii
Aneta Strelau
Dietetyk kliniczny z wieloletnim doświadczeniem
zadaj pytanie