20 prostych deserów z truskawką

Dni OWOCOWYCH ROZKOSZY właśnie nadeszły! TRUSKAWKI ze śmietaną, cukrem, na cieście i w galaretce! TRUSKAWKI w buzi i na ślicznej, białej bluzce! TRUSKAWKI w bajkach i na ukochanych przez dzieci naklejkach!

Śpieszmy się by delektować się ich smakiem, wyglądem, zapachem.

W jednym z artykułów na temat truskawki wyczytałam, że “w rzeczywistości owoce, które jadamy nie są owocem, lecz mięsistym rozrośniętym dnem kwiatowym, które na swej powierzchni posiada wiele małych suchych owoców…”. Brzmi strasznie prawda? Ale smakuje wybornie!

Odrobina historii…

Mało kto dziś wie, że ten smaczny owoc powstał w połowie XVIII w. ze skrzyżowania pochodzącej z Wirginii poziomki wirginijskiej (Fragaria virginiana) z poziomką chilijską (Fragaria chiloensis).

Dziś truskawki powszechnie uprawia się, w co drugim ogródku strefy klimatu umiarkowanego, czyli np. na polskich działkach. A nasz kraj jest jednym z największych ich producentów na świecie.

TUTAJ zobacz jak zrobić truskawkowe pole na stole

Czerwone owoce!

Truskawki, które kupujemy późną wiosną i latem występują w wielu odmianach. I tak znajdziemy wśród nich prawdziwą śmietankę arystokratyczną Kama (odmiana wczesna, deserowa, dobra na mrożonki, dlaczego ja tak lubię tę nazwę :)), Kent (odmiana średnio wczesna, dobra na desery i przetwory, czyżby pomocnik Barbie? Ach nie! Tamten osobnik to Ken), Elsanta („owoce bardzo atrakcyjne” pisze jeden z producentów, soczyste, smak kwaskowy, Elsanta brzmi jak imię bohaterki serialu brazylijskiego..). Truskawki to również nieprzebrane bogactwo… Dukat – odmiana średnio wczesna, owoce duże, czerwone, z lekkim połyskiem (i znów potwierdza nam się przysłowie „Nie wszystko złoto, co się świeci”). Warto może jeszcze wspomnieć truskawki o nazwie Senga Sengana – zajadać się nimi możemy u schyłku truskawkowego lata, ponieważ jest , to odmiana późna, o bardzo aromatycznych i soczystych owocach (nie wiem sama, co myśleć o tej nazwie :)).

A może truskawkowy deser z serduszkiem? TUTAJ SZCZEGÓŁY!

Zdrowe!

Truskawki są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. W stanie świeżym zawierają duże ilości witamin A, B, B1, B2 i C (tej ostatniej zawierają więcej niż cytryna) oraz znaczne ilości takich pierwiastków, jak żelazo, fosfor, magnez i wapń.

Uwaga! Może być niebezpiecznie…

Niestety truskawki czasami bywają niebezpieczne… Może nie aż tak, jak dzikie zwierzęta, czy bestie mieszkające w baśniach, ale niestety coraz częściej zdarzają się uczulenia na te smaczne owoce. Uczulenie powodowane są tak naprawdę nie przez całe truskawki, lecz przez ich małe pesteczki znajdujące się na skórce. Jeśli obawiacie się wysypek i bólu brzucha, a równocześnie nie chcecie pozbawiać waszych pociech radości z pałaszowania tych pięknych owoców – obierajcie je po prostu ze skórki.

Radosnego pałaszowanie czerwonych pyszności!

Przepisy na truskawkowe (i nie tylko) zdrowe, słoneczne pyszności:

Jeśli macie jakieś swoje ulubione przepisy na pyszności z truskawek, podzielcie się z nami (konkurs@miastodzieci.pl). Chętnie umieścimy Wasze pomysły na stronie Miasta Dzieci, nagradzając Was książkowym upominkiem!

Dzieciom polecamy nasze owocowe kolorowanki!