Te popularne warzywa i owoce trzeba jeść! Zobacz dlaczego

Lato przynosi świeże sezonowe warzywa i owoce, które są niezastąpionym źródłem wielu cennych składników odżywczych i witamin. Warto wybrać się na pobliski targ i kupić kilka owocowo-warzywnych hitów, które urozmaicą rodzinny obiad albo domowe lunche w pracy. Mają wiele dobroczynnych oddziaływań!

Jagodowy sposób na bóle brzucha

Te niewielkie, fioletowe kuleczki są prawdziwym ukojeniem dla chorych na zatrucie pokarmowe. Dzięki witaminom C, PP, E, B1, B2 i licznym składnikom mineralnym i antocyjanom – barwnik w jagodach, łagodzą bóle brzucha i nudności. Dodatkowo przyśpieszają ustępowanie zmian zapalnych w przewodzie pokarmowym i korzystnie wpływają na wzrok i krążenie.

Przy biegunce warto sięgnąć po suszone jagody lub napar z tych owoców – ich silne właściwości przeciwbiegunkowe szybko zlikwidują problem. Surowe owoce działają z kolei rozwalniająco, są więc idealne na zaparcia. Mały, wielki owoc!

 

Na ratunek – kapusta!

Witaminowa bomba. Witaminy C ma tyle co cytryna, sporo witamin z grupy B, A, trochę E i K. Dodatkowo wapń, potas, magnez, żelazo i kwas foliowy. Kapusta powinna być wręcz niezbędnikiem w Twojej kuchni. Dzięki takiemu stężeniu witamin podnosi odporność, poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci, a jeśli któregoś letniego wieczoru wypijesz za dużo alkoholu – pomoże ci uchronić się przed skutkami następnego dnia.

 

Cukinia nawet dla półrocznego malucha!

Cukinia jest bardzo ceniona przez dietetyków m.in. za potas, żelazo, magnez oraz witaminy A, B1, C, K i beta-karoten. Pozytywnie wpływa na proces trawienia i odkwasza organizm. Jest lekkostrawna i łagodna w smaku dlatego z całą pewnością możesz podawać ją nawet małym dzieciom.

 

Maliny na odporność

Maliny to źródło witaminy m.in. C, E, B1, potasu, wapnia fosforu i beta-karotenu. Dodatkowo zwiększają odporność i chronią przed infekcjami – to naturalny kwas acetylosalicylowy. Nie ograniczaj spożywania malin, bo nie dość, że są pyszne, to jeszcze sprzyjają utrzymaniu zdrowej skóry, zębów i paznokci.

 

Fioletowy niezbędnik diety

Sporo witamin z grupy B, witamina E i A sprawiają, że śliwki cieszą się opinią owoców wpływających kojąco na układ nerwowy, tym samym ich spożywanie może poprawić samopoczucie. Ponadto zapobiegają zaparciom, poprawiają apetyt i wpływają korzystnie na trawienie. Prawdziwy, owocowy wspomagacz zdrowej diety!

 

Seler naciowy kontra stres

Seler naciowy dla jednych: niezbędnik w kuchni, dla drugich: smak nie do przełknięcia. Faktem jest jednak, że bardzo dobrze wpływa na nasz organizm. Dzięki temu, że zawiera magnez, potas, wapń i sód reguluje gospodarkę wodną w organizmie. Dodatkowo  wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, co oznacza, że może skutecznie wspomagać walkę ze stresem.

 

Fasolowa rewolucja

Ponad 20 odmian fasoli, a każda z nich jest bogatym źródłem odżywczego białka. Co prawda jest odrobinę kaloryczna, ale w większości to nienasycone kwasy tłuszczowe, które usuwają zły cholesterol, a podnoszą poziom dobrego. Dodatkowo zawarta w fasoli lecytyna wpływa korzystnie na układ nerwowy i mózg, przez co poprawia koncentrację oraz zwiększa pamięć.

dr inż. Beata Piłka, dietetyk Grupy LUX MED

Przeczytaj także: