Ryż w diecie dziecka

Przywędrował do nas z Azji i zdobył nasze uznanie ze względu na szybkość i łatwość przygotowania, ale też niezwyłe rzadkie zjawisko alergii na niego. Dlatego to, neutralne w smaku i zapachu, zboże można podawać już kilkumiesięcznym dzieciom.

• Ma kilka tysięcy odmian, różniących się kształtem, smakiem, wartością odżywczą. Najbardziej popularnym jest ryż biały (polerowany), ale brązowy i ryż dziki zawierają więcej błonnika, witamin z grupy B i soli mineralnych, jak magnez, fosfor, żelazo, wapń oraz potas. W ryżu znajdziemy również duże ilości skrobi oraz niewielkie ilości białka.

• Jest delikatny, łatwostrawny i bardzo rzadko uczula. Jako produkt naturalnie bezglutenowy, często stanowi bazę dań dzieci z celiakią.

Ryż w postaci kleiku jest stosowany jako pierwszy dodatek zagęszczający, zwiększający sytość i wartość kaloryczną mleka dla niemowląt oraz zupek. Z kolei dla smyków w drugim półroczu kaszki ryżowe są ulubionym daniem na śniadanie i kolację. Po 8-9. miesiącu dobrze rozgotowany ryż w całości to doskonały dodatek do posiłków, pomagający zdobyć umiejętność żucia i gryzienia.

• Można z niego przygotować mnóstwo potraw lubianych przez 2-4 latków. Dzieci chętnie jedzą ryż z truskawkami oraz śmietaną lub zapiekany z jabłkiem i cynamonem. Lubią także ryżowe zapiekani z mięsem i warzywami, risotto czy zupy z białymi ziarenkami.

Aneta Strelau, dietetyk

 

Autor tekstu : Aneta Strelau



ZOBACZ TAKŻE:odżywianieporady